Публикация

Освобождават управителя на Националния онкологичен център

Д-р Елмира Павлова, управител на Националния онкологичен медицински център, е получила предизвестие за прекратяване на договора, без да са упоменати причините.


Тя заяви, че става въпрос за саморазправа от страна на изпълнителния директор на Националната болница по онкология доц. Здравка Валерианова.  „Има опити за отстраняването ми още след като доц. Валерианова зае поста директор на СБАЛО и затова смятам, че конфликтът е междуличностен”, каза д-р Павлова.  

Конкретната причина за напрежението  са  откритите от центъра два договора за 12 хил. лева , с които на СБАЛО са предоставени  апарати. С  тях са лекувани онкоболни по клинични пътеки. Последвалото сезиране на МЗ, заведените дела за апаратите, вътрешната проверка и т.н. не решават, а задълбочават конфликта.

Общо 13 външни проверки не са констатирали никакви нарушения – от Регионалния център по здравеопазване, от Столична здравноосигурителна каса и от РИОКОЗ. През 2009 г. Акредитационният съвет към МЗ определя отлична оценка на НОМЦ за срок от пет години. Няма забележки и от годишните  финансови одити, съобщи д-р Павлова.  

 МЗ е принципал на СБАЛО, а Националният онкологичен медицински център е нейно дъщерно дружество. Той е единственото в страната заведение за доболнична помощ в областта на онкологията,  което работи с НЗОК и до което всички здравноосигурени имат свободен достъп. Д-р Павлова е назначена за управител преди година и половина с конкурс.

Медицинският център не получава финансиране от държавата. Издръжката му е по линия на НЗОК, здравни фондове и кешово заплащане от пациентите.  „ Центърът има добри финансови резултати, а бе наследен на минус 161 хил.лева. Наследени са и неизплатени осигуровки на служителите” , каза д-р Павлова.

Поради липсата на технологично време смяната на управителя в този момент застрашава сключването на договор с НЗОК от началото на следващата година, смята д-р Павлова. При това положение здравноосигурени пациенти ще трябва да заплащат по ценоразпис  - 30 лв. за консултация и 130 лв. за биопсия на простата например. НОМЦ разполага и с единствения в страната апарат за оптична биопсия за диагностика на меланомни и немеланомни кожни тумори, с който до момента са прегледани 250 пациенти.

В подписка в подкрепа на управителя на центъра са се включили 121 пациенти и 68 медицински специалисти.

От своя страна управителят на НСБАЛО доц. Здравка Валерианова коментира пред Хелт медия, че смяната на ръководителя на центъра е в резултат на установени нарушения, най-сериозното от които е фактът, че д-р Павлова е работила и като лекар и е преглеждала болни.

Доц. Валерианова гарантира, че правата на здравноосигурените по никакъв начин няма да бъдат нарушени в резултат на отстраняването на управителя на центъра и няма да се попречи на нормалната му дейност. Тя също така отрече причината за смяната да  се крие в междуличностни отношения или нарушения в Националната онкологична болница.

Доц. Валерианова  нарече външните проверки на центъра „рутинни” и посочи, че  не е имало никакъв финансов одит. Според нея подписката в подкрепа на д-р Павлова е манипулирана, тъй като колегите й са били заблудени, че става въпрос за закриване на Националния онкологичен медицински център.

Коментари