Публикация

С бебе на море – какво съветва педиатърът

С бебе на море  – какво съветва педиатърът

Интервю с д-р Жени Стоичкова - педиатър и детски пулмолог, председател на Бургаската педиатрична асоциация. 

Д-р Стоичкова, полезно ли е да водим бебето на море? От каква възраст е позволен плажът? 

Закаляването укрепва детския организъм, подобрява здравето, физическото и нервно-психическо развитие на децата. Ходенето на плаж е един комплексен профилактичен метод, включващ естественото въздействие на слънчевата светлина, морската вода и морския въздух. Можем да го прилагаме при всички деца над 6-месечна възраст индивидуално, внимателно и спазвайки определени правила. 

Какво трябва да знаем преди да заминем на лятна ваканция? Налага ли се  предварителна подготовка? С какво да заредим аптечката? 

Дългоочакваната лятна почивка крие не само приятни емоции и ползи, но и рискове от 

пътуването, адаптация след смяна на климата, начина на хранене, нови контакти и сезонни инфекциозни заболявания.  


В съвременния начин на живот е добре да се подготвим с медикаменти за: 

Д-р Жени Стоичкова
Д-р Жени Стоичкова
  • повръщане, което може да е свързано кинетоза, вирусни заболявания или интоксикации;  
  • повишена телесна температура;  
  • дехидратация; 
  • слънчево изгаряне; 
  • ухапване от насекоми. 

Добре е да подготвим подходящо за избраното място за почивка облекло, защитаващо от очакваните природни фактори, на които ще изложим децата.  

Вярно ли е, че прекомерното излагане на слънце потиска имунната система и затова децата често се разболяват, когато отидат на море? 

Много са причините, които могат да доведат до разболяване по време на почивка, а слънцето може да донесе както ползи, така и вреди, ако не се спазват правилата за провеждане на закаляване. Това е продължителен процес, който изисква търпение, настойчивост и постоянство, както от страна на децата, така и от страна на родителите.

 

Излагането на слънце спада към диспозиционната профилактика и трябва да става внимателно, като се спазват следните основни правила:  

  • да се провежда, само когато детето е здраво.  
  • да е съобразено със състоянието, възрастта на детето, индивидуалните нужди и реактивност и с особено внимание при наличие на подлежащи заболявания.
  •  натоварването с дразнителите от околното среда трябва да е постепенно, а нарастването на силата от по-слаба към по-силна степен. 

Провежда се ежедневно и при системно натоварване се затвърждават постигнатите резултати. Закаляващите фактори се прилагат последователно, от най-слаб към най-силен дразнител. Въздухът е най-слаб дразнител, водата е по-силен, а най-силен е слънцето. 

 

С бебе на море


Пренебрегването на тези правила може да доведе вместо ползи – вреди за здравето. Добре трябва да се избират местата за хранене, храните, както и правилното им съхранение. Да се спазват елементарни хигиенни мерки. Да се приемат достатъчно течности.  

Какви рискове крият посещенията на водни басейни, играта на пясъка, спането и храненето на плажа?  

Освен приятни емоции и радост почивката на море крие и рискове за здравето. Излагането на пряка слънчева светлина може да доведе до соларен еритем или даже изгаряне, топлинен шок, дехидратация, конюнктивит. Носенето на бански предпазва половите органи от замърсяване с пясък. Играта в морето може да доведе до преохлаждане, поглъщане на замърсена вода. Добре е плуването да е съобразено с уменията на детето и да е само на охраняеми плажове. Предлагат се и много атракции, които носят радост и покачват адреналина, но крият рискове от травми.

Какви са ползите за здравето? Как морето и пясъкът въздействат върху малките деца? Ходенето на почивка гарантира ли по-малко боледуване през зимата?  

Енергията от слънчевата светлина е жизненоважна за живота на Земята и пряко или косвено всички живи същества зависят от нея. Хелиотерапията е използвана от древността. Римляните изобретили и разпространили традицията на слънчевите бани.

 

В много от сградите те изграждали специални места за слънчеви бани, наречени „солариуми“. И днес чрез директно излагане на слънчева светлина се лекуват и профилактират редица заболявания. Оказва се, че светлината контролира голяма гама от биохимични процеси в човешкото око и мозък, усъвършенства механизмите на вегетативната нервна система, засилва съпротивляемостта на организма към различни инфекциозни и простудни заболявания. Слънчевата светлина оказва огромно влияние върху циркадните ритми на човешкото тяло. А денонощният цикъл светло – тъмно е в основата на биологичния часовник, чрез който се регулират някои основни хормони – кортизол (хормонът на стреса) и мелатонин (хормонът на съня).  


Слънчевата светлина е единственият сигурен и надежден източник на витамин D, който има множество функции в организма, включително и важна роля в имунната система. Излагането на слънце повишава метаболизма, намалява нивото на холестерола. 
Редица изследвания показват, че излагането на слънце може да има ефект, подобен на този от физическите упражнения. Разширява кръвоносните съдове, засилва кръвотворенето и лимфоцитозата, което е свързано със засилване на имунитета.  


Хелиотерапията влияе благоприятно при много кожни и ставни заболявания. Затоплянето има релаксиращ ефект върху мускулите, противовъзпалително и обезболяващо действие. Излагането на слънце е важно и за емоционалното състояние, тонуса, настроението и психиката, които от своя страна оказват влияние върху имунитета. 

 

Бебета на плажа


Морската вода е най-богатият източник на основни микроелементи: магнезий, йод, калций, калий, сяра, мед, желязо, фосфор, селен, цинк, бром, манган и много други. Научно е доказано, че съдържащите се в нея активни компоненти се абсорбират от организма почти изцяло поради факта, че минералният му състав е почти идентичен със състава на човешката кръвна плазма. В същото време човешкото тяло има уникалната способност да „взема“ от морската вода точно онези микроелементи, от които се нуждае в момента. Поради богатството на соли морската вода има антибактериални свойства и при систематичен контакт с лигавиците и кожата убива патогенни микроби и гъбички.  


Морето за деца е възможност за частично справяне с недостига на витамини, отслабения имунитет, хроничните заболявания на УНГ-органите. Чрез кожата и носоглътката морската вода подхранва клетките на кожата с кислород, повишава хемоглобина и помага за елиминирането на токсините. При редуване на пясъчни бани с морски, лечебният ефект се увеличава значително. Разходките с боси крака по пясъка и камъчета, като се редуват с влизането във водата, са особено полезни. Редовното къпане в морето укрепва белите дробове, нормализира сърдечната честота и тонизира кръвоносните съдове.  


Най-добре е децата да играят и да дишат морския въздух до самия ръб на водата, на не повече от 200 метра. Тук въздухът е наситен с най-малките частици вода. Това е почти лечебен аерозол, който овлажнява и дезинфекцира лигавиците. Този въздух е полезен и за кожата. Черноморските курорти са добро място за лечение на бронхопулмонални заболявания и алергии. А високото съдържание на сероводород има положителен ефект върху сърдечносъдовата система. Хелиотерапията, таласотерапията и аеротерапията предлагат един чисто натурален и много приятен подход в грижата за здравето на децата. Длъжни сме да се възползваме от даровете на природата, особено през летния сезон, но също така наша първостепенна грижа е това да се случва разумно и отговорно. 

Какви правила трябва да спазват родителите? Дори да се ползва чадър или слънцезащитна козметика, колко време е препоръчителният престой на брега на морето? Ами във водата? 

Излагането на слънце при деца трябва да става с постепенно увеличаване на времето  според възрастта. Най-удачните часове са от 8:00 до 10:00 и от 16:00 до 18:00 часа.  Децата развиват кожната структура и плътност, сходна с тази на възрастните, от около 1,5 – до 2-годишна възраст. Затова до тогава са препоръчителни индиректните слънчеви бани  – на шарена сянка, покриване на тялото с памучна пелена или широки памучни дрехи. Съотношението телесна повърхност  – тегло при тях е относително високо, ето защо е важно кожата да се поддържа добре почистена и хидратирана.  Да се пият много течности. Главата задължително трябва да бъде защитена с шапка. 

 

Слънцезащита на малки деца


Препоръчително е дa се изпoлзвaт cлънцeзaщитни пpoдyĸти – нo caмo c физични филтpи от 6-месечна възраст до 10 години  B Eвpoпa oдoбpeнитe физични филтpи ca титaниeв oĸcид и цинĸoв oĸcид. Bиcoĸият ЅРF фaĸтop e зaдължитeлeн и нe бивa дa пaдa пoд 30. Нанасянето е 30 минути преди излагане на слънце и след всяко излизане от водата. След 1,5 – 2-годишна възраст са възможни и директните слънчеви бани до 30 минути и къпането в морето до 10 - 15 минути, които да се редуват. До тогава морската вода може да бъде затопляна и използвана за обливане и игра в надуваеми вани на шарена сянка. 


Влиянието на закаляващите фактори  –  слънце, вода, въздух, има безспорни положителни ефекти върху общото укрепване, растежа и имунитета на детето.  

В заключение бихте ли отправили няколко основни препоръки за добро здраве на децата – общовалидни, не само в условията на пандемия.  

Най-важната роля на родителите е протекцията. Ние трябва да намерим най-подходящите за нашето дете профилактични средства и мерки, които да укрепят естествения и придобит във времето имунитет, да изградим адаптационните му възможности към предизвикателствата на заобикалящата среда.

 

Бебе на плажа

 

Да го научим на добри хигиенни навици и да му покажем принципите на здравословния начин на живот без страх, с много любов и личен пример за отговорностите към здравето. 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари