Публикация

1/3 от акушерките у нас са обучени във Варна

Близо една трета от работещите в българските родилни отделения акушерки всъщност са преминали обучението си във Варна, отчетоха от Медицинския колеж.


От 1945 г., когато в града отваря врати специално училище, до днес са обучени 3516 специалисти, посочи доц. Соня Тончева, ръководител катедра „Здравни грижи“.

„След дипломирането си нашите възпитаници са подготвени веднага да започнат работа, а реализацията им е на 100% не само у нас, но и в чужбина“, допълни тя.

Въпреки че завършилите излизат със степен бакалавър и имат възможност за автономни дейности (като например откриване на училище за бременни) над 30 на сто продължават обучението си в магистър по управление на здравни грижи. С тази степен те могат да претендират за ръководни длъжности, уточни доц. Тончева.

Независимо че интересът към акушерството и сестринството е голям не само от страна на българските младежи, но и от чужбина, гладът за тези специалисти у нас остава. Разбира се причината е, че не малка част от завършилите предпочитат да се реализират в професията зад граница, където заплатите са неколкократно по-високи.

И докато държавата мисли как да задържи младите, ръководството на Медицинския колеж се стреми към по-качествено и комфортно обучение.

След като близо 20 г. не е бил правен ремонт на стаите за пациенти и симулации, на Никулден с пожелание за финансови сполуки преподаватели и студенти влязоха в три реновирани учебни помещения.

Коментари