Публикация

Леглата в областната болница в Благоевград са почти запълнени

Леглата в областната болница в Благоевград са почти запълнени

Леглата в областната болница в Благоевград са почти запълнени. В същото време от болничното заведение отчитат тревожен ръст на възрастните пациенти с усложнения от COVID-19.

90% от настанените в държавната болница пациенти са възрастни хора над 80-годишна възраст

- информира Нова телевизия.

 

„Последните 2 месеца хоспитализираните пациентите с COVID са 103-ма. На стационарно лечение са 35. Те са хоспитализирани основно в две отделения - във вътрешно и инфекциозно. И ако до преди 3 седмици през Спешното приемно отделение минаваха по 10-12 души с COVID, през последните 2 седмици минават около 35-40“, съобщи д-р Александър Костов, заместник-директор на МБАЛ - Благоевград.


По думите на д-р Костов на тези две отделения капацитетът е напълно зает.

„Затова се обърнахме за съдействие чрез РЗИ, за да може ЦСМП да пренасочват пациенти към другите лечебни заведения, защото от събота, неделя, вчера дори имахме проблеми с настаняването на пациенти“, изтъкна заместник-директорът на болницата.

Д-р Костов коментира, че останалата част от другите болници „се измъкват“ и реално на полето на COVID пета поредна вълна остават само те.


„Два пъти пишем писмо до РЗИ и молим за съдействие от страна на РЗИ и евентуално от МЗ. Нашето желание е да увеличим леглата, защото имаме над 20-22 легла, а по програма се ползват само 12. Така 8-10 легла седят свободни, а не можем да ги пуснем, защото не е обявена епидемия“, коментира още той.


Д-р Костов разказа за

кадровия дефицит

и отправи молба към здравното министерство да увеличи допълнителното материално стимулиране.


„Хората са разтревожени, защото всички те се срещат с тези пациенти. Желателно е тези средства, които се получаваха, да бъдат отпуснати пак“, посочи той.

Коментари