Публикация

Проф. Т. Кантарджиев: Министърът може би ще предприеме мерки по промяна на подхода към пандемията

Проф. Т. Кантарджиев: Министърът може би ще предприеме мерки по промяна на подхода към пандемията

Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон - BA.5, в Европа е последователно в отделните държави и това, което се случи преди два месеца в Португалия, а преди месец в западноевропейските държави, в момента става в нашата страна.


Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община, пред Нова телевизия.


По думите му в последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на COVID случаите, като това отчасти се дължи на предприетите мерки.

 

Маските на закрито в София отново стават задължителни


„В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват.

Нещата се промениха в два аспекта

– новият вариант на Омикрон BA.5 е с намалена вирулентност, и второто е промяната в състава на МЗ. Много се радвам, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София (бел. ред. д-р Асен Меджидиев). Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията“, подчерта проф. Кантарджиев.

 

Д-р Асен Меджидиев: Ще продължа добрите инициативи, ще поставя реалистични цели

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ

във връзка с COVID-19. Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен.

„Всичко, което правим в Столичната община и което се прави в РЗИ в цялата страна, е да осигурим безпроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това“, допълни епидемиологът.

Коментари