Публикация

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

Започна Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Тя се отбелязва всяка година от 1 до 7 август. Мотото на световната кампания през 2022 г. е „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“. Екипът от неонатолози и медицински специалисти в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда подкрепя активно естественото хранене на новородените с майчина кърма.


В рамките на световната седмица -

на 4 август от 14:00 часа в Аулата на болницата на етаж 9 ще се проведе разширена беседа по кърмене

на която ще бъдат изяснени всички важни аспекти от процеса, а бъдещите майки ще могат да зададат своите въпроси.


Обученията и консултациите за майките са важна част от дейностите в Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Обученията по кърмене започват още от Беседите с бъдещи родители, на които са свободни да присъстват всички желаещи бременни бъдещи майки.

 

Беседи с бъдещи родители през август (ПРОГРАМА)

Три етапа на обучение

Обучението има три етапа – преди раждането, непосредствено след него и по време на консултациите на бебетата, които се проследяват в болницата. Специалистите се стараят да бъдат максимално практични и да улесняват майките в този силно емоционален и физически изтощаващ момент от живота.

Обособена стая за кърмене

В обновения акушеро-гинекологичен и неонатологичен комплекс на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда има специално обособена стая за кърмене, където майките могат да се усамотят и нахранят бебетата на повече спокойствие и под напътствията на специалисти, които да помагат за правилното засукване и да проследяват количеството на поетата кърма.

Всичко за акта на кърменето

По време на престоя в отделението нашите опитни неонатологични сестри и акушерки разясняват в детайли всичко за акта на кърменето. Те помагат на всяка майка и всяко бебе се закърмя индивидуално. Детето се поставя правилно на гърдите, показват се позите за кърмене, наблюдава се засукването на бебето и се дават съвети за ефективно кърмене - колко време да продължи и какво да наблюдават майките, как да оригват бебенцата, дали имат нужда от изцеждане на гърдите. Сестрата подпомага този процес толкова пъти, колкото е необходимо за правилното кърмене.


След като майките имат достатъчно кърма, се правят няколко пробни кърмения, за да се ориентират какво количество изсукват бебетата и колко им е необходимото количество кърма. При необходимост от допълнително изцеждане на кърмата специалистите съветват майките да ползват собствени помпи. Майките получават съвети за предпазване на гърдите от разраняване по време на кърменето, какви храни да избягват при наличие на алергични реакции или колики, как да съхраняват кърма, как да се изцеждат и каква хигиена да спазват по време на кърмене и изцеждане.


Практикува се поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането, стига майката да желае това и здравословното състоянието и на бебето, и на майката да го позволяват.


При преждевременно раждане специалистите стимулират и насърчават майките да изцеждат кърма за недоносените бебенца. Целта на неонатологичния екип е да поощрява кърменето, затова стимулира и помага на майките за правилното осъществяване.

Коментари