Публикация

Бебетата са имунизирани срещу чуждите прозявки

Бебетата и малките деца са имунизирани срещу „прихващането" на прозявки, твърдят учени, които са открили нови данни за това как човешкият мозък се развива с възрастта.


Изследване, публикувано в Royal Society journal Biological Letters,  показва, че в най-ранна възраст подрастващите не се „заразяват”, когато околните се прозяват, докато не навършат 5-годишна възраст.

Отдавна е известно, че прозяването може да бъде заразно. Възрастните не могат да устоят, ако видят някой да отваря устата си широко в прозявка.

По-новите проучвания показват, че шимпанзетата и дори кучетата улавят прозявките от тези около тях, включително и от хора, но малко се знае за това защо този рефлекс е толкова заразен.

Психолози от университета в Стърлинг обаче вече са открили, че кърмачетата и малките деца не са склонни да копират прозявките. Те се прозяват само спонтанно.

Точната причина за прозявката все още не е ясна. Обикновено се смята, че е реакция на ниските нива на кислород в кръвта, което води до необходимост от запълване на белите дробове с въздух, за да увеличи количеството на живителния газ.

Научните доказателства за това обаче са много незначителни и поемането на допълнителни количества кислород не влияе на прозяването.

Други изследвания пък предполагат, че прозяването помага за увеличаване на бдителността или спомага за охлаждане на мозъка. Прозяването също помага и за изравняване на налягането в ушите.

Антрополозите предполагат, че прозявката е социален инструмент за комуникация, с който се съобщава, че е време за сън. Има дори предположения, че може да е признак и на сексуално привличане, а не на желание за сън.


Коментари