Публикация

‘‘КОЛОНОСКОПИЯТА осигурява превенция, която може да ви спаси живота“ – интервю с д-р Койнарски – гастроентеролог във ВИТА

‘‘КОЛОНОСКОПИЯТА осигурява превенция, която може да ви спаси живота“ – интервю с д-р Койнарски – гастроентеролог във ВИТА

 

Д-р Васил Койнарски е част от екипа специалисти на МБАЛ и ДКЦ ВИТА от август 2022 г. Той е гастроентеролог с над 8 години медицински опит. Професионалните интереси на д-р Койнарски са насочени в областите: Ултразвукова диагностика и манипулации под ултразвуков контрол и Диагностична и терапевтична горна и долна ендоскопия.

 

Д-р Койнарски, какво представлява колоноскопията?
Колоноскопията е процедура, която позволява на лекаря да направи прецизен оглед на вътрешността на дебелото черво и част от края на тънкото черво на пациента.
Използва се специален апарат, наречен фиброколоноскоп или ендоскоп. Апаратът е съставен, най-просто обяснено, от мека еластична тръба, която се въвежда през ануса на пациента. Върхът на ендоскопа може да се движи във всички посоки и има отвори за светлина, камера и работен канал, чрез който биха могли да се въведат различни инструменти. В другия край на апарата се намира контролна глава, чрез която лекарят управлява всички движения на апарата.


Освен детайлния оглед по време на колоноскопията лекарят може да взема биопсии (малки късчета тъкан, които след това се наблюдават под микроскоп от лекар - патоанатом), биха могли да се отстраняват полипи, да се спира кървене и още други манипулации.


Кога трябва да се проведе колоноскопия?
Оплакванията, които най-често насочват към колоноскопия, са болки в корема, кръв и слуз при дефекация, нарушен ритъм в изпразването на дебелото черво. Редуването на запек с диария е алармиращ симптом. Необяснимо отслабване на килограми, анемичен синдром, безапетитие изискват изключването на злокачествено новообразование с осъществяването на колоноскопия. Тя се провежда както контролно, с оглед скрининг, така и за отстраняване на полипи.

 

В кои случаи колоноскопията е задължителна?
Често пациентите ме питат не е ли достатъчно ехографското изследване на коремните органи, за да се установи има ли данни за туморни процеси. Отговорът е не, що се отнася до прецизната диагностика на кухите коремни органи - хранопровод, стомах, тънко и дебело черво. Нищо не може да замени качеството на детайлния оптически оглед на тези части от храносмилателната система по време на ендоскопията, съчетано с хистологично изследване при необходимост.


Факт е, че случаите на злокачествени образувания все повече се увеличават в последните години и често се срещат и при млади пациенти. За съжаление често няма ранни, ясно разпознаваеми симптоми, така че не е разумно да се рискува и да не се прави ендоскопска диагностика при основателни за това оплаквания.

 

Притесненията на всички пациенти са свързани с това, как се провежда колоноскопията?
Всеки, който веднъж вече е преминал през тази манипулация, знае, че няма причина за притеснение, защото процедурата се извършва под венозна анестезия. Ние във ВИТА се стараем да осигурим максимално спокойна и предразполагаща атмосфера за пациента, да му спестим всяка болка, дискомфорт или неудобство.


Преди изследването се осигурява мониториране на дишането, артериалното налягане и сърдечната дейност. Пациентът се поставя най-често в удобно за него странично положение.


Преди и по време на манипулацията се правят необходимите вливания на водно-солеви разтвори и медикаменти.

 

Необходима ли е някаква специална подготовка или изследвания преди това?
Преди извършване на процедурата е необходимо да се направи почистване на дебелото черво като се използват специфични очистителни лекарствени средства. Лекарят ще Ви ги определи и предпише. Важно е да не се приемат храна и течности от 6 до 12 часа преди изследването. Пациентът трябва предварително да уведоми лекуващия лекар за всички лекарства, които приема, за наличие на алергия и придружаващи заболявания.


Как се отчитат резултатите от колоноскопията?
Резултатите от изследването стават ясни веднага. Изключение правят случаите, в които е взет материал за биопсия. Тогава окончателното заключение се извършва от една до две седмици след манипулацията.


За кои пациенти това изследване е наложително?
Фамилната обремененост е важен индикатор за извършването на колоноскопия. Ако в семейството си имате един или двама близки с рак на дебелото черво, тогава опасността това заболяване да се появи и при вас е по-голяма. В този случай колоноскопията трябва да се прилага периодично след навършване на 40-45-годишна възраст.


Във всички развити държави, включително и в България, има стандарти за профилактика на злокачествените заболявания на храносмилателната система, като скрининговите процедури, включително и ендоскопия, се определят в зависимост от степента на риска при всеки пациент.


С нисък риск сa хора без оплаквания на 50 и повече години. С висок риск - тези с фамилна обремененост, с друго злокачествено заболяване или с фамилни полипози. Те преминават през ендоскопия в по-ранна възраст.

 

Защо не трябва да се отлага това изследване?
Навременното откриване на болестта дава съвсем различна перспектива за пациента като продължителност и качество на живота. При пациенти, които са фамилно обременени, особено при тези, чиито родители са диагностицирани с рак на храносмилателен орган преди 55-годишна възраст, профилактичните гастро и колоноскопия трябва да се извършат 10 години преди възрастта, на която се е разболял техният роднина. Това важи не само за децата, но и за братята и сестрите на заболелите.


Бъдете уверени, тази превенция чрез скрининг може да спаси живота ви! Затова не отлагайте прегледа при лекар и при необходимост провеждане на ендоскопска диагностика. Във ВИТА сме на Ваше разположение за записване на час за преглед и консултация чрез телефоните на Регистратура или през електронната платформа superdoc.bg.

Коментари