Публикация

Алергиите при децата през лятото - превенция и защита

Алергиите при децата през лятото - превенция и защита

От изключително значение е да потърсим лекар още при първите симптоми! - съветва педиатърът д-р Калинова

 

За много деца и родители сезонните алергии са истински ужас. Те са неприятни и трудни за овладяване. В световен мащаб нарастването на разпространението на алергичните заболявания в индустриализирания свят продължава вече повече от 50 години. Според данни на Американската Академия по Алергология, Астма и Имунология (AAAAI), честотата на чувствителността към един или повече често срещани алергени сред децата в училищна възраст понастоящем достига 40-50 %.

 

Сезонните алергии се проявяват по различно време на годината. Познати са още като алергичен ринит или сенна хрема. Симптомите на алергиите се появяват, когато дразнители или алергени, пренасяни по въздуха, попаднат в очите, носа и гърлото, предизвиквайки алергична реакция.

 

Летните алергии обикновено започват през юни и свършват през септември.

Възможно е продължителността и интензитета им да варира в зависимост от местоживеенето, тъй като климатът може да повлияе на алергените, които предизвикват симптомите на летните алергии.

 

Д-р Ралица Калинова, педиатър вече осем години в Медицински комплекс “Доверие”, коментира темата за алергиите и децата през лятото в 11-ти епизод на аудио подкаста “Беседи за здравето”:

Д-р Ралица Калинова

 

От какво се причиняват алергиите и какви могат да бъдат те?

 

Алергия има, когато организмът проявява свръхчувствителност към нормални вещества, които се срещат в заобикалящия ни свят. Много често това е генетично предразположение, но с урбанизацията всяко второ дете развива алергия към срещащи се в заобикалящата ни среда вещества. И то в много семейства, в които няма проява на алергии. Най-често срещаните алергии са: от полените в периода, когато започват да цъфтят дърветата, храстите; хранителни алергии, както и от животинските продукти, от косми, слюнка, пера, пух; контактна алергия от козметика или други химични елементи от околната среда. 

 

Проявяват ли се при хора, които в работата си са в контакт с определени вещества?

 

Да, но не само при тях. Те се проявяват и при малките деца. Например, при употребата на много козметични продукти. Бебешката кожа след раждането е много нежна. Тя трябва да се хидратира добре и затова започваме да мажем малките с различни козметични продукти като например бебешко олио. Често това е и първия знак, че има някакъв проблем с детето - започва да се появява кожен обрив и се развива непоносимост към определени козметични продукти. Хранителните алергии също могат да се проявят като симптоми по кожата - обриви, сърбеж, безпокойство. По-често се срещат под формата на повръщане, разстройство, засилване на коликите.

 

Може ли да бъде предотвратена цялата неизвестност с алергиите при децата? Възможно ли е да да знаем предварително какви са оплакванията, да следим за тях или по-скоро за признаците за наличие на алергия?

 

Предварително не можем  да кажем нищо. Още при раждането на детето не може да се установи, защото нямаме данни дали в семейството има хора с алергии, за да знаем, какво да очакваме, тъй като обикновено алергиите се предават наследствено. Това, което можем да направим, е да използваме внимателно козметичните продукти  и да ги включваме постепенно, за да можем да забележим, ако детето ни даде някакъв сигнал, че нещо не е наред. Трябва да сме внимателни при захранване дори с адаптираното мляко, защото може да се прояви алергия към белтъка на кравето мляко. Това е първата среща на малчуганите с алергените. За децата, които не са кърмени, а се хранят с адаптирано мляко има специализирани продукти, изчистени от белтъка на кравето мляко.

 

Как да диагностицираме? Предполага се, че трябва да има някаква реакция.

 

Трябва да има реакция и след като тя се прояви спираме да захранваме с това мляко или сменяме с хидролизирано мляко, което е изчистено от белтъците. Това за нас е тест дали има алергия и ето защо при малките деца е трудно да се диагностицира. Тъй като те са още малки и не могат да им се правят кръвни и кожни тестове, определяме предполагаемите причинители на алергия на принципа на изключването. Ако детето реагира добре на изключването, може да се опита повторно включване. По-нататък се прави пауза и след това се пробва наново да се вкара същия хранителен продукт, ако реакцията се повтори, това вече затвърждава нашето мнение, че детето е алергично, а на по-късен етап могат да се направят и тестове, за да се докаже.

 

За какви симптоми по кожата следим, ако е хранителна алергия?

 

Следим за обриви, зачервявания, петна, за изхожданията, защото обикновено те се променят. При най-малките се засилват коликите, може да има и повръщане. Непоносимостта и алергиите понякога са свързани с това, че децата още, когато навлезе неприятната храна в стомаха им, я връщат обратно. Следим и за кихане, за сълзене на очите, търкане на очите, защото алергичните реакции понякога са от страна на горно дихателните пътища и започва запушване на нослето, кихане, водниста секреция от носа. Децата изпитват дискомфорт, започват с ръчички да си търкат очите, да си дърпат ушите, което показва, че има нещо нередно.

 

Това означава, че е необходимо да има някакъв дразнител и както казахте по пътя на изключването, определяме дали това е алергична реакция или не?

 

Да, и тогава майката прави някаква връзка, че преди два дена например е започнала да захранва с даден зеленчук или плод, след което детето е започнало да проявява тези симптоми.

 

Как реагираме, когато наблизо няма болница? Сега през лятото има много семейства, които са далеч от лечебни заведения.

 

Да, особено на село, по горите, където няма спешна помощ, а е пълно с насекоми. Това е друг вид алергия - от ухапване. В такъв случай, ако проблемът е кожен, просто се измива кожата. Хубаво е алергена да се отстрани доколкото е възможно. Измиване и охлаждане. Добре е родителите да са заредени с различни охлаждащи гелове против насекоми, с които да намажат мястото. Ако алергичната реакция засяга главата или горните дихателни пътища, трябва да се отиде до най-близкото населено място, където има спешна помощ, за да може, ако се налага, да бъде даден някакъв медикамент на детето. Разбира се, след като бъдат изпълнени първите стъпки.

 

Възможно ли е да се усложни една алергична реакция?

 

Рядко се стига до анафилактичен шок, но ако се случи, трябва спешна реанимация. Затова казвам, че при най-малкото съмнение - почне ли да става оток, особено по клепачи, уши, език, по устни, веднага да се потърси най-близкия спешен център.

 

Според проучвания, най-разпространените алергии при децата са запушване на носа, ушни инфекции и хранителни алергии. Какво е характерно за тях, ако може да опишете?

 

Запушването на носа е реакция на лигавиците да набъбнат. Поради това, че става оток, набъбването на носната лигавица води до запушване на носа. Това е естествена реакция на организма, който се опитва да изчисти алергена. Възможно е да се увеличи и секрецията - да потекат сълзи. Относно хранителните алергии - цялата храносмилателната система може да реагира. Не изключваме и езика, при който настъпва подуване.

 

Ако горната част на храносмилателната система не реагира, реагира долната - стомахът. Детето започва да повръща или може да се раздразнят червата и да има диария, примеси на кръв, слуз и патогенни примеси в изхожданията. При бебетата се засилват коликите, а при по-големите деца се появяват и газове, колики и изпитват стомашни болки.

 

Ушните инфекции са свързани с горни  дихателни пътища, защото набъбва лигавицата на Ото Фарингтън, назалната лигавица. По-големите деца изпитват пукане в ушите, намален слух, свързан пак с този оток.

 

Това може ли да бъде свързано с морската вода по някакъв начин?

 

Не. Ако морската вода попадне в ушите и в тях има ушна кал, може тя да набъбне и от там да се получи това пукане и намален слух.

 

Нещо специфично, което е нужно да знаем за летните алергии?

 

През лятото най-срещана е слънчевата алергия и тази от ухапвания от кръвосмучещи насекоми, членестоноги и други буболечки, които лесно можем да открием, особено ако не е окосено. Първата профилактика е детето да бъде мазано със слънцезащитен крем, фактор 50, не по-нисък. Важно е да не бъде извеждано навън в диапазона от 11:00 до 16:00 часа, когато ултравиолетовото излъчване е най-интензивно. Също така е препоръчително да седи на сянка, да носи шапка с широка периферия, която да предпазва очите и лицето. Слънчевата алергия също засяга и очите, като някои деца получават симптоми и от другите алергии.

 

Каква е разликата между слънчевата алергия и обикновеното изгаряне?

 

При слънчевата алергия се появяват дребни малки сърбящи точици. При изгарянето в първия момент не усещаш, че си изгорял, но в последствие, след два-три часа вече кожата се зачервява и то дифузно. При слънчевата алергия обривът се появява на откритите части, които са изложени на ултравиолетовото облъчване.

 

Опасна ли е рязката смяна на температурата? Например ако от помещение с климатик излезем навън, където е 30+ градуса.

 

При смяната на въздуха, дори при наличието на вятър, някои деца проявяват някаква алергия. Например като ги духне лек вятър започват да кихат, да им сълзят очите. Това пак е тип алергия. От смяната на скоростта на вятъра също може да се появят алергични реакции при някои деца. За тях препоръчвам да се избягва такава рязка промяна.

 

При ухапване от насекомо за какво да се следи, дали е зачервено или дали има подутина?

 

Да, ако е ужилване, защото освен ухапвания има и ужилвания. Гледа се да не е останало жилото, зависи какво е насекомото. Жилото трябва да се отстрани, защото докато не се премахне, организмът ще реагира на него като чуждо тяло и ще иска да го изхвърли. Някои насекоми, освен че си оставят жилото, пускат и отровни вещества. В такива случаи се следи за зачервяване, оток, като подчертавам, че най-опасни са ухапванията в областта около главата. За тези ухапвания е най-добре родителите предварително да са се снабдили с репеленти. Препоръчително е, отивайки на място, където има много комари и насекоми, да се мажат интензивно, особено ако излизат навън.

 

БЕСЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО е аудиоподкаст, в който специалисти от Медицински комплекс „Доверие” разговарят по актуални и интересни за нашето здраве теми, както и споделят важни съвети за профилактика. Може да задавате своите въпроси на адрес info@mbal.doverie.bg, а ние ще се постараем  да ви отговорим в следващите епизоди.

 

Коментари