Публикация

В Токуда спасиха мъж със 100% запушване на основен съд на сърцето

В Токуда спасиха мъж със 100% запушване на основен съд на сърцето

61-годишният Тодор Икономов е с поставени три байпаса преди близо 10 години, страда от диабет и автоимунно заболяване (Грануломатоза на Вегенер). Живее нормално и няма симптоматика, която да подсказва, че пациентът има сериозен кардиологичен проблем.


„Бях в провинцията и изведнъж започнах да усещам задух, световъртеж, нямах сила, причерняваше ми, започнах да усещам стягане в гърдите и дори се стигна до припадъци. Обадих се на мой познат – лекар, който ми каза, че спешно трябва да потърся помощ и е най-добре да се върна в София и да се консултирам с доц. Валери Гелев в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, тъй като симптомите звучат много притеснително“, разказва Тодор.

След направен преглед доц. Гелев установява 100% запушване на основен съд на сърцето

„Клиничният случай е доста интересен, пациентът е сравнително млад, на 61 години, опериран преди доста време. За съжаление от поставените тогава три байпаса, при Тодор работеше само един, който кръвоснабдява двата основни съда на сърцето вляво, но единият не се кръвоснабдява достатъчно добре“, споделя доц. д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.


Заради неудобната локация на запушването доц. Гелев се свързва с консултанта на Клиниката по кардиология и водещ специалист в сферата на модерната интервенционална кардиология проф. д-р Джордж Сианос и заедно извършват 4-часова коронарография (минимално инвазивна процедура), с която успяват не само да спасят живота на пациента, но и да подобрят качеството му на живот в бъдеще.

В случай като този на Тодор инвазивната кардиология е много по-щадяща и безопасна, отколкото оперативната намеса

„Коментирахме с хирурзите възможността за повторна операция, която по принцип е възможно да се направи, но те прецениха, че рискът е прекалено голям и неоправдан, защото артерията стои много повърхностно и при самото отваряне, в контекста на срастванията, които имаме от предходната операция, е възможно да я засегнем. Ако това се случи, сърцето ще спре за секунди.“, обясни доц. Гелев.


Тодор вече е у дома и се чувства много по-жизнен и с подобрено качество на живот. Предстои да направи консултация след половин година.


Проф. д-р Джордж Сианос е един от основните консултанти на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Той е сред основателите на Европейския клуб за хронични тотални оклузии. Проф. д-р Сианос посещава лечебното заведение по няколко пъти в годината, като работи заедно с доц. Гелев върху по-сложни случаи, в каквито има богат опит.

 

Коментари