Публикация

Д-р Иван Велев: Наличието на бъбречно-каменна болест налага промяна в начина на живот

Д-р Иван Велев: Наличието на бъбречно-каменна болест налага промяна в начина на живот

„Над 40% от пациентите, които се лекуват в Отделението ни по урология, страдат от бъбречно-каменна болест. Лечението при тях често е комплексно и включва консервативно и хирургично лечение, посредством инвазивни, миниинвазивни ендоскопски и лапароскопски оперативни интервенции. Важно е тези пациенти да знаят, че веднъж диагностицирани с бъбречно-каменна болест, след отстраняване на вече образувани камъни трябва да направят известни промени в начина си на живот“.


Това коментира д-р Иван Велев, началник на отделението в лечебното заведение.


И съветва особено

през летните месеци хората с установени проблеми с бъбреците да пият повече течности

- 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества.

 

„Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по-малко от 2 - 2,5 литра, цветът на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол. При настъпване на криза задължително трябва да се направи консултация със специалист, за да се изключат състояния като остър апендицит, панкреатит, холецистит, илеус и други. Преодоляването на спазъма на гладката мускулатура се постига със спазмолитици, а по време на бъбречната криза се препоръчва покой на легло“, съветва той.


Урологът изтъква, че

добър ефект имат и комбинациите на топли вани до 38-39 градуса и грейките в лумбалната област

както и приемът на топли течности в неголямо количество. „Когато камъкът е по-малък от 5 mm, има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, пациентите се нуждаят само от болкоуспокоителни и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако е над 8 mm, е почти сигурно, че ще се наложи оперативна намеса за неговото отстраняване“, подчерта той.

 

Д-р Велев обяснява и че камъните в бъбрека и уретера днес могат да се лекуват почти изцяло само със съвременни миниинвазивни методи, като класическото оперативно лечение е сведено до 2% от случаите.

Коментари