Публикация

Поклон пред спасителите: ВМА ще отбележи Деня на спасението

Поклон пред спасителите: ВМА ще отбележи Деня на спасението

На 15 август (понеделник), от 12:00 часа, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА), с 1-минутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Денят на спасението е създаден през 2005 г.

по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинската академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа

предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

 

За трета година Денят на спасението преминава под знака на COVID-пандемията, а към черните списъци бяха добавени имената на още над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.


На събитието са поканени да присъстват представители на Президентството, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Столичната община, Българския лекарски съюз, НЗОК, Българския червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа” и други.

Коментари