Публикация

В Интегралния център спасиха 2-годишно момиченце от затруднено дишане

В Интегралния център спасиха 2-годишно момиченце от затруднено дишане

2-годишно момиченце вече живее нормално като всички деца – може да плаче, може и да диша свободно през носа. Досега детето се задушаваше, а при плач очите му се възпаляваха, защото слъзните пътища бяха запушени поради вроден дефект.

Невръстната пациентка беше излекувана с изключително прецизна операция

за възстановяване проходимостта на слъзните пътища чрез миниинвазивен метод в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги.

 

Хирургичната интервенция бе извършена от проф. д-р Карен Джамбазов, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет – Пловдив.

 

Детето е родено с дефект на твърдото, мекото небце и горната устна - цепка. На 9 месеца е извършена пластична възстановителна операция.

 

По данни на родителите, момиченцето е

със затруднено носно дишане и периодично сълзене на очите

След редица неуспешни консервативни методи за лечение, то постъпва за оперативна интервенция в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „ Свети Георги“.

 

След внимателен и обстоен преглед, пациентката е диагностицирана с вторично настъпили стеснения на слъзните канали. В резултат на диагнозата е извършена дакриоцисториностомия – операция, която създава нов път за оттичане на сълзите между очите и носа.

 

Дакриоциститът се развива при блокиране на оттичането на сълзите и развитие на инфекция. Най-честите симптоми са сълзене, зачервяване и оток в областта на вътрешния очен ъгъл.

 

За период от 3 години

в Интегралния център са диагностицирани и ендоскопски оперирани 57 пациенти,

а при 13 от тях са поставени силиконови стентове.

 

В днешно време се предпочитат по-малко инвазивните оперативни намеси – чрез ендоскопски достъп. При този метод достъпът е през носната кухина и не се нарушава целостта на кожата. Създава се отвор между слъзната торбичка и носната кухина, през който да преминат сълзите като не се нарушава анатомията на слъзния апарат.

Коментари