Публикация

Поклон пред спасителите: БЛС отбеляза Деня на спасението

Поклон пред спасителите: БЛС отбеляза Деня на спасението

И тази година беше спазена традицията и точно в 12:00 часа лекари, специалисти по здравни грижи и друг медицински персонал излязоха пред вратите на болниците в страната. Всички те запазиха едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки почетоха паметта на загиналите свои колеги при спасяването на човешки животи.
В София, пред Паметника на медицинските чинове до ВМА, бяха поднесени венци и цветя. На събитието присъства ръководството на УС на БЛС, министрите на здравеопазването и отбраната, представители на Президентството, Министерството на вътрешните работи, кметът на Столичната община, представители на Българския червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа” и други.

Денят на спасението е създаден през 2005 г.

по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на БЛС, ВМА, МЗ, Българския червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа

предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За трета година Денят на спасението премина под знака на COVID-пандемията

а към черните списъци бяха добавени имената на още над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

 

Коментари