Публикация

Д-р Фани Цуракова: Пристрастяването и как да се справим с него

Д-р Фани Цуракова: Пристрастяването и как да се справим с него

Пристрастяването e непреодолимо желание към наркотик, тютюн или медикамент или дейностна (преяждане, пластични операции, хазарт или прекаляване със спорт) в резултат на физическа или емоционална зависимост. При различните пристрастености нивата на допамин варират и други невромедиатори на удоволствието в организма, и се подобрява настроението. С времето обаче те се връщат към първоначалните си стойности и дори спадат, което предизвиква симптоми на абстинентен синдром, отшумяващи при прием на нова доза от стимулатора.

 

"Всяка зависимост нарушава по-малко или повече поведението на човек. Не може да се каже коя зависимост е най-тежка, но тази, която е в дома ти, е най-тежка“, споделя в "За здравето“  по БНР д-р Фани Цуракова, психиатър в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

 

Най-характерното в поведението на зависимата личност е невъзможността да упражнява контрол над своите импулси. Много често това състояние се отрича и проблемът се подценява. Такива защитни механизми затрудняват опитите да бъде направена реална преценка и да се получи помощ.

 

"Често в болницата идват пациенти, придържайки се към някакви норми за здравословен стил на хранене, стигат до тежки дефицити в организма си. Лошото е, че при повечето психични заболявания има дълъг период, в който те не попадат на лекар, и когато дойдат, чисто телесно процесът е доста напреднал“, казва д-р Фани Цуракова.

 

Психиатърът твърди, че всеки разумен пластичен хирург има око за болестното придържане към извършване на операции и много често те правят консултации с психиатри.

 

"Татуировките са грубо отношение към кожата. Това е вид мода, която в момента е белег за това, че ти принадлежиш към някаква група“, казва д-р Фани Цуракова.

 

Някои зависимости, например злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, са физически вредни за организма. Всеки вреден навик, който се превръща в доминиращ фактор в живота на човек, реално се отразява тежко върху емоционалното състояние. Дори понякога представлява опасност за семейството и околните.

 

Според д-р Фани Цуракова България е на 8-о място в света по консумация на алкохол. Десетилетия наред този модел на алкохолна консумация се вижда явно и сериозно тежи на лечебните заведения. Най-характерното в поведението на зависимата личност е невъзможността да упражнява контрол над своите импулси. Много често това състояние се отрича и проблемът се подценява. Такива защитни механизми затрудняват опитите да бъде направена реална преценка и да се получи помощ.

 

Снимка БНР

Коментари