Публикация

Д-р Асен Меджидиев: Създава се работна група за остойностяване на лекарския и сестринския труд

Д-р Асен Меджидиев: Създава се работна група за остойностяване на лекарския и сестринския труд

Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд.


Това съобщи пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.


„Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга“, подчерта министърът.


Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят.


„Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ“, изтъкна д-р Меджидиев.


Той коментира и актуалната ситуация с коронавируса.

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец, каза здравният министър.

Бракувани са над 1 300 000 опаковки с ваксини

„Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки“, уточни той и посочи, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират.


Според него

трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика

„Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнесa, на всички“, заяви той.


И увери, че лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата:

„От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила“.

Министър Межидиев изрази надежда от идния понеделник да могат да се издават електронни направления за безплатно тестване за Covid-19.

 

Източник: Българско национално радио

Коментари