Публикация

Започва работа по новите НРД, ще бъдат заложени повече пари за болниците

Започва работа по новите НРД, ще бъдат заложени повече пари за болниците

Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и за дентални дейности, които ще бъдат действащи следващите три години.

При подготовката на текстовете, това, на което аз ще държа, е да бъде заложен по-голям финансов ресурс за лечебните заведения, което означава и за възнагражденията на персонала. Подходът, разбира се, не трябва да е унифициран, доколкото имаме различни нива на компетентност на съответните болнични структури, различна кадрова обезпеченост и натовареност.

Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в рамките на среща с директорите на областните болници в страната.

 

Д-р Меджидиев обясни, че с това е обвързан и един от приоритетите на настоящето ръководство на МЗ, а именно

 

остойностяването на лекарския и сестринския труд

 

по която тема ще работи експертна група с широко представителство. Целта е изготвянето на проект на наредба, чийто текстове на по-късен етап да бъдат заложени и в съответните рамкови договори.

 

Болничните директори изказаха притеснения относно хипотетичното намаляване средствата за лечебните заведения във връзка с текстовете на Националния рамков договор за медицински дейности 2020 - 2022, обвързващи приходите на болниците по Каса с постигнатите нива на основни заплати, заложени в Колективния трудов договор за сектор „Здравеопазване“. В тази връзка министър Меджидиев посочи, че в до края на тази седмица или началото на следващата

 

ще бъде подписан анекс към действащия НРД

 

като в тази връзка вече са проведени няколко консултации между министерството, Българския лекарски съюз и НЗОК.

 

С анекса ще бъде уредено увеличението на цените на някои клинични пътеки, заплащането за поставена ваксина срещу COVID-19, издаването на направления от общопрактикуващите лекари за изследване с бърз антигенен тест, както и осигуреността с интензивни легла, обясни здравният министър.

 

„Наясно сме с финансовия ресурс, с който разполага всяка болница, но трябва да отчетем и инфлацията, увеличаването на режийните разходи, така че ще се стремим към повече средства за болниците, но при завишен контрол. Не се предвижда намаляване на бюджетите на лечебните заведения, а дори напротив – увеличаване за последното тримесечие на настоящата година“, беше категоричен д-р Меджидиев.

 

Той запозна директорите на областните болници с приоритетите на МЗ и текущото им изпълнение, като фокус беше поставен върху подготовката на системата за евентуална по-тежка COVID вълна и насочването на усилията към подобряването на профилактиката и превенцията в областта на детското здравеопазване.

Коментари

Лично мнение. Всяка година много приказки, ама реалностите са други...