Публикация

Д-р Георги Миндов: Закъсняха с решението за намалената карантина, новият щам е по-лек от грип

Д-р Георги Миндов: Закъсняха с решението за намалената карантина, новият щам е по-лек от грип

Намаляват с три дни карантината за болните от COVID-19, а за ваксинираните срещу заразата изолацията отпада. Това решение на здравните власти влиза в сила от утре.

 

COVID-19: По-кратка карантина за болните и контактните


„Това решение е закъсняло, натовари се излишно Националният осигурителен институт и хората да седят вкъщи - един от мотивите да не се изследват и да избягват контакт със здравните власти. Новият щам протича съвсем абортивно, макар че при определена група циркулират старите щамове. Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да определи карантината, защото старите щамове протичат повече от 10 дни, дори 14. Но новите - няколко дни, дори без температура“, каза д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред Bulgaria ON AIR.


Според него

новият щам се кара по-леко от обикновения грип

„Хората с хронични заболявания карат по-тежко COVID-19, независимо дали са ваксинирани или не. Това, което наблюдавам в моята практика - тези, които са ваксинирани тази година, не се разболяват. Предимно боледуват хора, които са с две дози от миналата година. Проблемът е, че ни забраниха да ваксинираме лица, които са извън пациентската ни листа, както и на медицинските центрове. Ние сме ги платили тези ваксини, но защо не ги използваме”, изтъкна д-р Миндов.


И припомни, че сме най-ниско ваксинираната страна в Европа.

„В последния пик показахме по-ниска заболеваемост от Гърция, макар че те имат над 70% обхват, ние имаме 30%. Към 1 млн. души са здравно неосигурени. Тези хора в момента са в безтегловност, за тях не се говори изобщо какво се случва. До април месец можехме да ваксинираме както лица от извън пациентските листи, така и неосигурени“, подчерта председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

По думите му бързите антигенни тестове, които бяха обещани от понеделник, още не са в сила.


„Аз всеки ден съм контактен с по няколко човека, които са заразени. Хората, които са ваксинирани 60 дни назад, едва ли ще заболеят. Не знам за такива случаи. По-скоро може да се разболее някой, който е ваксиниран, но не е направил пълния имунен отговор“, категоричен е д-р Георги Миндов.


Той е против премахването на маски в здравните заведения.

 

Подробности чуйте във видеото

 

Коментари