Публикация

Pampers с дарение от пелени за недоносените бебета

Pampers с дарение от пелени за недоносените бебета

„УМБАЛ-Пловдив“ получи безвъзмездно специализирани пелени за недоносенитe бебета. Дарението за болницата е част от инициатива на Pampers, в рамките на която у нас бяха дарени специално създадени от фирмата пелени за нуждите и размерите на най-малките бебета – с тегло от 800 грама.

Това е третата дарителска акция

за неонатологични отделения в страната, която включва и бившата Окръжна болница.  Pampers Preemie Protection са единствените пелени в страната, предназначени за бебета, родени през втория триместър на бременността с екстремно ниско тегло. Първите са създадени преди 20 години, а производителите с гордост заявиха, че когато акушерки ги помолили да проектират пелена за бебета с тегло 800 грама, те били истински вдъхновени, че ще могат да се погрижат за най-малките герои.

Пелените осигуряват комфорт на най-малките бебета

Новите пелени с размер от минус 3 са предназначени да сведат до минимум дискомфорта и да подпомогнат съня, позиционирането и медицинските грижи за недоносените деца. Централната част на специализираните пелени следва извивките на тялото и спомага бедрата да почиват удобно и да се развиват правилно.

 

д-р Диана Аргирова 

Според д-р Диана Аргирова, началник на Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“, наличието на специализирани пелени за недоносени бебета  в България е революция, тъй като значително се подобряват и улесняват грижите за преждевременно родените деца.

 

"Пелените са нещо, което се слага на бебето още от момента на раждане, а смяната му е многократна през денонощието. Какво по-добро от това да имаш точен размер пелена и тя да е с отлично качество?", заяви водещият неонатолог. Тя изрази нейната и на екипа признателност към дарителите за благородния жест.

Всяка година в България преждевременно се раждат около 6000 бебета

През 2021 г. в „УМБАЛ-Пловдив“ са се родили около 170 недоносени деца, част от тях са с тегло под 1 кг. „Около 15% от родените в болницата деца са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по-висок от средния за страната – 10-11%, защото възможностите на нашето отделение за отглеждане на  новородени с екстремно ниско тегло са значително по-големи“, посочи д-р Аргирова.

Коментари