Публикация

Най-новото лечение на лимфедем във водеща виенска болница

Най-новото лечение на лимфедем във водеща виенска болница

Супермикрохирургията е най-новият метод за лечение на лимфедем, а, оказва се, и единственият, чиято цел е не само да се бори с последствията от това състояние, а възстановяване на нормалното функциониране на лимфната система. Лимфедемът е заболяване, характеризиращо се с оток на крайниците, причинен от нарушение в транспортната функция на лимфната система. Оказва се, че около 50% от пациентите, подложени на хирургично лечение на рак на гърдата, развиват лимфедем.

 

Екипът на CredоWeb се срещна с д-р Савас Цолакидис - специалист по пластична и реконструктивна хирургия и старши консултант в Центъра Millesi към престижната австрийска болница Wiener Privatklinik. Д-р Цолакидис е един от малкото медици извършващи супермикрохирургия за възстановяване на лимфната система.

“Лимфедемът, също като COVID, е пандемия, но се борим с нея от векове. Огромен процент от пациентите, подложени на мастектомия или лампектомия впоследствие развиват лимфедем, защото се засягат и прекъсват лимфни съдове. Това води до натрупването на течности и мастна тъкан в крайниците и до фибрози, а в крайния трети стадий се развива елефантиаза.  Заради отока и постоянното възпаление на тъканите е необходимо да бъдат приемани антибиотици почти без прекъсване и това вкарва хората в един порочен кръг, от който няма изход.

 

Да не забравяме, че тези жени и мъже всеки ден трябва да носят специално компресиращо облекло, независимо от сезона, което понякога изисква доста време, за да бъде облечено. Лимфедемът значително понижава качеството на живот, като се стига до момент, в който заради постоянната болка и дори заради външния си вид, тези пациенти спират да излизат от домовете си. Доскоро за тях нямаше лечение, но супермикрохирургията дава надежда за борба с лимфедема.” - оптимистичен е д-р Цолакидис.

 

Престижната виенска болница WPK разполага с оборудването, необходимо за сложната операция, а то е наистина впечатляващо. Микроскопът, с който работи д-р Цолакидис е произведен в Япония и дава 75 кратно увеличение, докато микроскопите за микрохирургия увеличават до 50 пъти. Това позволява на специалиста да направи байпас на прекъснат лимфен съд с големина 0,3 – 0,5 мм. Размерите на използваните игли и конци са дори още по-невероятни - миниатюрните 0,03 мм. За сравнение една обикновена хирургична игла е с диаметър 0,4 мм.

“Целта е да се възстанови нормалното функциониране на организма и на лимфната система. Чрез реконструиране на пътя на лимфните съдове (с байпас) се възстановява притокът на лимфна течност, а дори е възможно и присаждането на лимфни възли. Връзката на лимфните съдове с кръвоносната система също трябва да бъде възстановена. Оборудването ни наистина е революционно. 

 

За да можем да видим лимфата, микроскопът разполага със специална камера, която улавя флуоресцентния маркер, инжектиран в кожата и който се усвоява само от лимфната система. Операцията може да продължи около 45 минути. Важното е, че този нов метод дава надежда за нормален живот на над 250 млн. души по целия свят, които страдат от лимфедем - друго лечение няма. Затова специалистите, които се занимават със супермикрохирургия, трябва да дадат повече гласност на това иновативно лечение, което все не е достатъчно известно.“ - призова колегите си д-р Цолакидис.

В Центъра за периферна нервна хирургия, хирургия на раменния сплит и реконструктивна хирургия Millesi на WPK д-р Цолакидис работи под ръководството на изтъкнатия специалист-хирург проф. д-р Роберт Шмидхамер. Центърът има дългогодишна история на успехи в областта на микрохирургията, а сега показва и отлични резултати в супермикрохирургията.

 

Питате дали този метод работи - числата говорят красноречиво, при 75% от пациентите има подобрение, свидетелства д-р Цолакидис. Центърът Millesi към Wiener Privatklinik предлага и иновативна интегрирана концепция за лечение на травми на нерви, болкови синдроми и реконструкции на нерви, включително трансплантация на нерви.

 

Автор Теодора Салагьорова

Коментари

Изключително полезна информация бе за мен като специалист онколог дерматолог, т.к.лимфоедема след лимфни дисекции в онкологията е голям бич,с който се сблъсквам ежедневно , като имам предвид  освен инвалидизирането  по отношение на двигателните функции и болката , не трябва да  забравяме  и добавените рецидивирсщи инфекции в тази блсгоприятна за тях среда еризипелas i  re call phenomen!  Благодаря 

Лимфедемът остава едно скрито и неглижирано заболяване у нас. В България има над 20 000 пациенти, страдащи от лимфедем, които не получават адекватни грижи. Заболяването не е включено в списъците на НЗОК за лечение в болничната или доболничната помощ.

Всеки от пациентите търси облекчение на страданието си по различни кабинети или се "справя" самостоятелно в домашни условия.
Необходимо е Здравната каса да допусне подпомагането на тези български пациенти да получават пакет от грижи за да започне лечението на тази нозологична единица.
Колкото до публикацията за микрохирургията, поздравления за лекарите , които продължават да проявяват търсения в тази посока.

Здравейте! Можете ли да препоръчате удачно място за комплексно или поне частично лечение на такива болни, макар и не по НЗОК? Благодаря!