Публикация

Повишават цените на няколко клинични пътеки

Повишават цените на няколко клинични пътеки

Надзорният съвет на НЗОК и Лекарският съюз са договорили увеличение на цените на две клинични пътеки и една клинична процедура. Промяната ще бъде въведена с Анекс към Националния рамков договор, който престои да бъде сключен.

 

Управителят на здравната каса проф. Петко Салчев съобщи пред журналисти, че единствените променени цени са на:

 

  • Клинична пътека 117 - Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение при деца от 0 до 18 години. Новата цена е 18 900 лв., като старата е била 12 600 лв.
  • Клинична пътека 118 - Оперативно лечение на деца до 1 година с критични вродени сърдечни малформации в условията на екстракорпорално кръвообращение. Новата цена е 28 500 лв., а старата е била 19 000 лв.
  • Клинична процедура номер 5 -  Лечение на новородени деца с вродени сърдечни малформации. Новата цена е 1050 лв. Към момента тя е 700 лв.

Променени са и обемите в болничната помощ

„Там, където има преизпълнение на обемите на шестмесечна база, те бяха увеличени допълнително“, каза проф. Салчев.

Добавят се нови, високоспециализирани дейности, за които НЗОК ще заплаща – ехография на млечна жлеза, тестване за поносимост при прилагане на анестетици и фетална морфология. При клиничните лаборатории също ще има няколко нови неща, сред които изследване на D-dimer и откриване на COVID-19 с антигенен тест.

 

Договорено е ОПЛ да могат да поставят ваксини срещу коронавируса не само на лицата, които са записани в техните листи, а и извън тях.

Увеличение на цената на интензивното лечение при коронавирус

„Предлагаме също така - ако пациент с COVID-19 влезе в интензивно отделение по клинична процедура 3 или 4, дигаме цената за неговото лечение. Клинична процедура номер 3, която е за лечение, към момента е 550 лв. на ден. Вдигаме я на 700 лв. Клинична процедура номер 4, която е за наблюдение на пациентите, е 250 лв., а ще стане 300 лв. При останалите цените се запазват“, каза проф. Салчев.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари

Кога ще се случи подписването на анекса?

В края на годината или ....
Защото това го знаем от два месеца.
Научихме също ,че пациентите трябва да се подписват на "електронните"направления.
Също така контролните органи са решили ,че лабораториите трябва да си отпечатват платежните средства /  така наричат направленията/. Ако направим аналогия с истинските платежни средства- в магазина да отпечатват банкнотите ,като им кажете че някой ви е дал пари.

Това добре, но има необходимост и други КП за деца да бъдат увеличени. Не е ли редно да се помисли за диференциране цената на КП в зависимост от това в болница от кое ниво се лекуват болните - това с особена сила важи за универсиетските болници, където постъпват и се превеждат от останалите болници пациенти най-трудни за диагноза и лечение, които изискват най-много изследвания и най-скъпи медикаменти. Защо е иначе това разделение на болниците?