Публикация

Д-р Мими Виткова: Заменихме медицината с пари

Д-р Мими Виткова: Заменихме медицината с пари

"Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни. Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа и въпреки това продължавахме да строим. Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ. По какъв път вървим? Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване."

 

Този коментар направи пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

 

Д-р Виткова е на мнение, че "на практика ние заменихме медицината с пари".

 

"Увеличението на цените някои клинични пътеки поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги. След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно."

 

Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване. Не е възможно да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в тавана, заяви д-р Виткова.

 

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там. Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има, категорична е тя.

 

В системата контролът е нулев, смята още д-р Виткова.

Коментари

И няма връщане назад.