Публикация

Мравучкане и изтръпване на крайниците, което не отминава - как да се справим

Мравучкане и изтръпване на крайниците, което не отминава - как да се справим

Мравучкане и изтръпване на крайниците са често срещани оплаквания при хора, чийто професии изискват седенето на стол в продължение на часове. Причината е оказването на продължителен натиск върху нервите в определени участъци. Подобно неприятно усещане може да се появи и при носенето на тесни дрехи. Увеличеното тегло също може да притиска нервите.

 

Мравучкането и изтръпването на крайниците са по-често срещани при жените, заради стесняване на т.нар. карпален канал, през който преминават влакната на нервите. При бременните това е нормално заради натрупването на килограми и задържането на вода в организма. При раздвижване на крайниците отшумява бързо в рамките на няколко секунди.

 

Понякога обаче мравучкането и изтръпването могат да бъдат резултат на нарушения в резултат на заболяване. Най-често това се случва при диабетиците, които имат лош контрол на кръвната захар. При тях появата на мравучкане и изтръпване, без да има притискане на нервите в момента, може да е сигнал за началото на т.нар. диабетна полиневропатия. Причината е, че

влошеният контрол на кръвната захар

води до натрупване на глюкоза и на глюкозосвързани продукти в нервните окончания и тяхната обвивка, в стената на артериалните съдове, които хранят периферните нерви. Всичко това води до забавяне на нервните импулси и влошена функция в организма.

Обикновено такива пациенти казват, че усещат полазването на мравки по стъпалото или имат чувството, че чорапът в обувката им се е смъкнал, без това да е така.

Симптоми, които трябва да повишат вниманието на диабетика

и тези, които имат повишена кръвна захар са също така:

  • бодеж, схващане на стъпалата;
  • нощни крампи;
  • парене или усещане за студ;
  • понижена или липсваща чувствителност;
  • болка.

 

 

Ако изпитвате често подобни усещания, е добре да се обърнете към лекар, който да установи дали има причини за безпокойство. С особено внимание трябва да се подходи, ако някой от родителите има диабетна полиневропатия, защото е възможно да става въпрос за фамилна обремененост. 

 

Лекарят може да направи тест за нервна проводимост, който измерва колко бързо нервните импулси се предават в мускулите. Може да се извърши изследване на електрическата активност на нервите и мускулите или да се направи ултразвук в търсене на следи от прищипване на нерв или увреда на карпалния канал.

Откриването на увреждане в нервната проводимост все още не означава, че човек е развил полиневропатия, но е

сигурен сигнал, че трябва да се обърне сериозно внимание

на това, което се случва в организма, за да не предотврати появата й. Доц. Стефка Владева, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив отбелязва, че развитието на усложнението най-често отнема около 4-5 години след появата на диабета. Ето защо е добре хората, които имат диабет, да извършват редовни прегледи и да се самонаблюдават за появата на изброените симптоми.

 

На първо място е необходимо да се подобри контролът на кръвната захар и артериалното кръвното налягане. Задължителна е редукцията на телесното тегло при хората със затлъстяване. Спирането на тютюнопушенето и ограничаването на алкохола също би помогнало значително за профилактиката на това заболяване. Двигателната активност също би допринесла за подобряването на физическото състояние.

 

За успешна профилактика срещу диабетната полиневропатия

всички лекари препоръчват приема на алфалипоева киселина

 

Това е уникална молекула, която действа като мощен антиоксидант, който предпазва клетъчната мембрана от свободните радикали и намалява нивата на глюкоза и на инсулинова резистентност.  Тя подобрява проводимостта на периферните нервни окончания.

 

Друг задължителен елемент от профилактиката е приемът на витамини от групата В, които са ключови за правилното функциониране на централната и периферната нервна система. Те понижават нивата на възпаление и оксидативния стрес.

 

Алфалипомакс е единственият у нас на пазара препарат, при който алфалипоевата киселина е обогатена с витамини от групата В - В1, В6 и В12. Това го прави изключително подходящ за профилактика и лечение на диабетната невропатия.

  • Витамин В6 – подобрява функцията на нервната и имунната система, регулира метаболизма на протеини и глюкоген;
  • Витамин В12 – подпомага нервната система, психическата функция, намалява чувството на умора и отпадналост;
  • Витамин В1 – допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия;

В продукта има фолиева киселина, която е изключително важна за възстановяване и подобряване на функцията на нервната система. Проучвания доказват значително намаляване на оплакванията след прием на алфалипоева киселина заедно с витамини от група В.

 

 

 

Коментари