Публикация

Д-р Грую Мишев, МБАЛ „Медлайн“: 80% от болестите на млечната жлеза са доброкачествени

Д-р Грую Мишев, МБАЛ „Медлайн“: 80% от болестите на млечната жлеза са доброкачествени
д-р Грую Мишев

Първата ми среща с рака на гърдата беше още в началото на моята кариера, която започна в Стара Загора. Но тогава случаите не бяха толкова често диагностицирани, каквато е картината сега, каза водещият хирург в болница „Медлайн“ д-р Грую Мишев, чийто опит в лечението на онкологични заболявания е повече от половин век. В момента освен нарасналия брой заболели, лекарят отчита и още една негативна тенденция – болестта се е подмладила и продължава да засяга все повече жени, някои от които още не са навършили 40 г.

 

В гърдите се развиват многобройни болестни процеси

 
Според него обаче само 20% заболяванията на млечната жлеза крият опасност за живота. Останалите 80% са доброкачествени. Всъщност гърдите са орган, в който се развиват многобройни болестни процеси, казва лекарят и добавя, че те също заслужават специално внимание поради:

  •  високата си чeстота и голямата си хетерогенност;
  • влиянието, което оказват върху качеството на живота на жените;
  • рискът, който съществува при някои хистологични типове за последващо развитие на карцином на млечната жлеза. 

Опипваща се туморна формация е най-честият и обикновено първи симптом, поради който жените търсят консултация. Те идват в кабинета на лекаря с идеята, че имат рак, но истината е, че само 5% от формациите при жените под 50 години и 25% от тези при жените на възраст над 50-те се дължат на раково заболяване. При тези случаи основният диагностичен проблем е да се изключи карцином на гърдата, посочи хирургът.
 
Задачата на специалиста е

да направи точна преценка на находките

по отношение на разположение, големина, форма, подвижност, състояние на околните тъкани и подлежаща тъкан и надлежаща кожа.
 
Втората стъпка е свързана с извършване на образно изследване (ехография при по-млади жени и/или мамография след 35-40 годишна възраст).
 
А третата е да се извърши морфологично уточняване характера на опипващата се формация. За целта се предприема цитологично изследване на материал, взет чрез тънкоиглена аспирационна биопосия. Само при наличието на диагностични затруднения и съмнение за неоплазма, се извършва ексцизионна биопсия с хистологично изследване на суспектната находка.
 
Вторият по честота симптом, който изпраща жените в лекарския кабинет, е болката в млечната жлеза. Обикновено се дължи на хормонални въздействия, а по- рядко се дължи на определен болестен процес. Свързва се с възрастта между 35-45 години. Тя е циклична (преди цикъл) и по-рядко нециклична.
 
Диагнозата на масталгията се основава на типичните прояви и на изключване на органично заболяване, поради което след прегледа се налага да се направи ехо/мамография, пункционна биопсия и някои други изследвания, съобразно находката, както и пациентката да бъде проследена в динамика.

Лечебната тактика започва с нехормонална терапия:

ограничаване на мазнини и кофеин, витамини А, Е, В6, Mastodynon, наестероидни противовъзпалителни средства. При неуспех, в по-тежките случаи се назначава медикаментозна терапия от специалист.
 
Секрецията от зърното при нелактиращи жени също предизвиква тревога сред пациентките и ги насочва към специалист. Тя е няколко разновидности и за доуточняване на състоянието екип от акушер-гинеколог и хирург назначават редица изследвания.
 
Сравнително редки при доброкачествени тумори се срещат и кожни промени в областта на зърното и ареолата.
 
Едно от най-разпространените доброкачествени заболявания на гърдата е фиброзно-кистозната мастопатия, наричана още болест на Реклю (описана от учения през 1887 г.). Повечето от специалистите днес смятат, че причината за нея са хормоналните нарушения, към които млечните жлези са много чувствителни. Най-често мастопатията се развива на фона на нарушена хормонална регулация на менструалния цикъл.

 
Понякога е необходим разговор, с който да се обясни на пациентката, че заболяването не е тревожно и няма нужда от лечение. Могат само да се вземат мерки за намаляване на болките, като например да се носи допълнителен сутиен, който ще предпазва гърдите от прекомерни движения. Те са особено необходими при спортуващите, както и при жените с по-голям бюст. Когато има болки, може да се носят и през нощта,

каза хирургът.

Ето някои от неговите съвети:

  •  Намалете кафето, чая, шоколада, безалкохолните питиета;
  • По възможност да се ограничи и приемът на течности по време на предменструалния цикъл, когато болката и напрежението са най-изразени; 
  • Спазвайте диета с ниско съдържание на мазнини и сол и много плодове, зеленчуци и зърнени храни.

 
Важно условие за ранната диагностика на заболяванията, а бих казал навременната, е самоизследването, посочи д-р Мишев. То трябва да започне след навършване на 20-годишна възраст и да се осъществява ежемесечно, 3-5 дни след края на менструацията, когато гърдите не са напрегнати и болезнени. Продължителността на самостоятелната проверка е около пет минути.

 
Последователно се прилагат следните 3 метода:

  • В изправено положение пред огледалото първоначално с прибрани до тялото ръце, а след това с вдигнати отвесно над главата се оглеждат внимателно гърдите за промени във формата и повърхността им - наличие на вдлъбнатина или подутина, набръчкване на кожата, промени в гръдното зърно;
  • Изследване на млечните жлези при къпане, когато пръстите се плъзгат по-лесно върху мократа кожа. Поставя се лявата ръка на тила, а с дясната се опипва лявата гърда с 2, 3 и 4-ти пръсти събрани един до друг. За да се изследва дясната млечна жлеза се разменят местата на ръцете. След това се опипва под мишниците. Накрая нежно се притискат зърната между палеца и показалеца, за да се провери изтича ли от тях секрет; 
  • Самоизследването завършва в легнало по гръб положение. С възглавница под рамото на изследваната жлеза и съответна ръка положена под главата. С върха на пръстите на противоположната ръка с кръгови движения се опипват всички части на гърдата, като се започва от най-външния й край и се продължава по посока на часовниковата стрелка, докато се затвори пълен кръг. Извършват се поне 3 кръга, като при всеки следващ се преместват пръстите на 2-3 см навътре към гръдното зърно. Особено внимание се обръща на плътността на млечните жлези и наличието на бучки, подутини или уплътнения. По описания начин се проверява и другата млечна жлеза.

 

Коментари