Публикация

Експерти: Бустерите срещу COVID-19 не бива да се поставят по-често от 6 месеца

Експерти: Бустерите срещу COVID-19 не бива да се поставят по-често от 6 месеца

Първата комбинирана ваксина срещу коронавирус, в която има защита и срещу варианта Омикрон, се очаква съвсем скоро да бъде одобрена в Европейския съюз. Данните до момента от нея са обнадеждаващи.

 

"Първият двоен бустер се прилага във Великобритания и е на Moderna. Очаквам съвсем скоро да има и на Pfizer. Данните от комбинирана ваксина са драматично по-добри от класическия бустер с основния вариант на Ковид", посочи пред телевизия BgOnAir  ръководителят на лаборатория в Берн Аспарух Илиев.

 

Четвъртата доза трябва да бъде поставена поне шест месеца след предишната имунизация или след боледуване, посочи д-р Илиев. Данните показват, че ако това е по-често, настъпват промени в имунната система.

 

„С поставянето на бустер веднъж на шест месеца или дори веднъж годишно, е достатъчно да се предпазим от тежко протичане на болестта“, каза д-р Илиев.

 

В момента сме свидетели на импровизация, заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов.

 

"В момента доста хора се опитват да налучкват, само и само да намерят решение на вирус, който продължава да се движи из населението", изтъкна той.  

 

Според него ваксините трябва да са насочени към целеви или рискови групи. Такива са най-вече възрастните хора. Според него обаче имунизацията при тях не води до особени резултати, защото тяхната имунна система е изключително изтощена.

 

В Израел обаче, където първо започна масовото поставяне на четвърта доза, данните сочат, че се намаляват смъртните случаи при хората над 60 години и тези с хронични болести, но защита се осигурява и с трета доза.

Коментари