Публикация

БЛС и НЗОК подписаха анекса към НРД 2020-2022

БЛС и НЗОК подписаха анекса към НРД 2020-2022

Управителният съвет на Български лекарски съюз и Надзорният съвет на НЗОК подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности. 

Лечебните заведения с легла като по време на Ковид вълните

С Анекса се дава възможност на лечебните заведения да сключат договор с Касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на Ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците, не повече. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на МЗ за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна. Така от една страна се гарантира лечението на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания. 

Други промени, които се въвеждат с Анекса са: 

  • Увеличават се цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура  3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лв. на ден. 
  • Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също са част от договореностите по Анекса на НРД. 
  • Здравноосигурените лица пък ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност. И още: лекарите ще могат да издават на пациентите електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19. 

В сила са промените на профилактичните прегледи

С Анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности, поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание. 

 

Анексът предстои да бъде публикуван в Държавен вестник. 

Коментари

Някой знае ли каква е цената на феталната морфология?

Заплащането от НЗОК на 1 фетална морфология е разумно,но увеличаването на бройката безплатен ултразвук на гърба на лекаря е безобразие...

Подкрепям  те  напълно ,  но  кой ни чува ?Като  гледам   как  ни  защитават  съсловните  интереси  , много  отдавна  се  обезверих  да  вярвам  в  "новите  "  промени   в  интерес  на  лекаря  и  пациентите  .Дерзай Иване  !Пожелавам   успех  на  всички  ни .