Публикация

Нов профилактичен препарат може да спаси света от ХИВ/СПИН

Нов профилактичен препарат може да спаси света от ХИВ/СПИН

Всяка година около 1,5 милиона души се заразяват с ХИВ. Този брой намалява, макар и не достатъчно бързо, за да достигне целта на ООН за по-малко от 370 000 нови инфекции годишно до 2025 г. Списание „Nature” съобщава за обещаващо профилактично средство за намаляване на заболеваемостта. Става въпрос за нов препарат, който бе

препоръчан през месец юли от  Световната здравна организация (СЗО)

Резултатите от рандомизирано клинично изпитване показаха, че лекарството каботегравир приемано като инжекция шест пъти годишно, е по-ефективно за предотвратяване на инфекция, отколкото стандартното средство за предекспозиционна профилактика — дневна перорална доза тенофовир дизопроксил фумарат и емтрицитабин, който се използва по целия свят.

 

От СЗО казват, че каботегравир е „безопасен и високоефективен инструмент за превенция на ХИВ“,  което отваря пътя за включването му в програмите за превенция на вируса. Дали това ще се окаже така, зависи от това дали лекарството може да бъде разпространено сред най-нуждаещите се - по-специално момичета и жени на възраст от 15 до 24 години в страните с най-ниски доходи. Миналата година около 250 000 жени и момичета в тази възрастова група са били заразени с ХИВ, като повече от 80% от тях са в Субсахарска Африка.

 

Производителят на Cabotegravir, ViiV Healthcare в Лондон, се ангажира да начисли

цена с нестопанска цел за обществени програми в страните с най-ниски доходи

В Съединените щати търговската цена на каботегравир е определена на 3700 долара за доза (еквивалентно на годишна цена от 22 200 долара на човек). Цената с нестопанска цел все още не е оповестена, но може да бъде значително по-ниска.

 

Дейвид Рипин, главен научен директор в Clinton Health Access Initiative, филантропска организация, базирана в Бостън, Масачузетс, е изчислил, че

генеричните компании биха могли да произвеждат каботегравир

за 23 долара на човек на година. Според него тази цифра може да падне до 16 долара, ако се постигне мащабиране.

 

74-членна коалиция от активисти, държавни служители и изследователи, която включва Winnie Byanyima, ръководител на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), настоява цената на каботегравир да бъде възможно най-близо до 60 долара на човек на година. Това е еквивалентно на сумата, която правителствата и филантропските спонсори плащат в момента за перорални профилактични лекарства преди експозиция.

 

От ViiV Healthcare коментират пред „Nature“, че лекарството не може да достигне тази цена, но се ангажират да позволят каботегравир да бъде копиран от производителите на генерични лекарства.

 

По текста работи Бойко Бонев

Коментари