Публикация

Проф. Салчев: Има намаляване на обемите в болничната помощ

Проф. Салчев: Има намаляване на обемите в болничната помощ

Има болници, в който използваемостта на леглата е под 50%. Това каза в интервю за БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. По думите му, това означава, че има намаление на обема на дейностите в болничните помощ. Предстоят анализи защо се получава това.

„Дали преди това не е имало свръххоспитализация или се дължи на това, че голяма част от пациентите са се оттеглили от болничната помощ и търсят повече услугите в извънболничната“, попита проф. Салчев.

Той уточни, че в случая не става въпрос за фалшиви хоспитализации, а за по-голямо търсене на услуги в болниците в предходните години.

 

Проф. Салчев коментира анекса, който НЗОК подписа вчера с Лекарския съюз. В него са заложени е-направления за безплатни антигенни тестове, фетална морфология, тест за поносимост при анестезия и други.

"Когато и двете страни са еднакво недоволни, значи, че договорът е добър. Смятам сега, че и двете страни са еднакво доволни“, заяви той.

Проф. Салчев добави, че е започнала подготовка на бюджета на НЗОК за следващата година. Водят се преговори с Министерството на финансите, за да се уточни в кои направления ще бъдат насочени средствата. По думите му, ще бъде разгледана цялата нормативна уредба на НРД, който трябва да бъде сключен за следващата година.

 

Проф. Петко Салчев призова в бъдеще време да се помисли за въвеждането на допълнителен ден платен отпуск за профилактичен преглед.

„В последните два месеца забелязваме увеличение на профилактичните прегледи спрямо миналата година. Това се дължи на активността на колегите в извънболничната първична медицинска помощ. Бяха разграничени няколко вида плащания. Ако се постигнат определени проценти в профилактиката се увеличава и цената на профилактичния преглед. Именно това от една страна стимулира лекарите да канят пациентите за преглед. От друга страна смятам, че всеки сам е отговорен за своето здраве и трябва да търси тази профилактика“, каза той.

 

Коментари