Публикация

В болница "Царица Йоанна" в София прилагат иновативен метод за лечение на ранен рак на гърдата

В болница "Царица Йоанна" в София прилагат иновативен метод за лечение на ранен рак на гърдата

Иновативен метод за лечение на ранен рак на гърдата. Екип от столичната болница "Царица Йоанна - Исул" е единственият в Югоизточна Европа, който от 7 години извършва лъчелечение веднага след отстраняването на тумора, съобщи БНТ. Модерният метод е приложен на над 120 жени на възраст над 50 години. При около 3% от тях болестта се е появила отново.

 

Иновативният метод, който прилагат в Исул е подходящ за жени над 50 години с ранен стадии на рак на гърдата. Заради слабия интерес към профилактичните прегледи обаче лекарите по-често откриват тумор в напреднал стадий.

 

"Българката посещава по-рядко затова някои са напреднали и не са подходящи за интраоперативна радиотерапия", каза д-р Йордан Спирдонов от УМБАЛ "Царица Йоанна Исул".

 

Така лекарите наричат иновативния метод, при който още докато оперират пациентката й правят и лъчетерапия.

 

"Средното време за 18-20 минути се извършва и лъчение", каза доц.Теофил Седлоев - УМБАЛ "Царица Йоанна - Исул".

 

"Вместо месец и половина пациентът да идва всеки ден на облъчване, цялата терапия става в рамките на един ден", каза д-р Илия Габровски - УМБАЛ "Царица Йоанна - Исул".

 

Седем години след първата операция лекарите от Исул остават единствените в Югоизточна Европа, които прилагат иновативния метод. На световен форум в Германия представили резултати за преживяемостта на пациентите у нас след прилагане на интраоперативната радиотерапия.

 

"Резултатите са отлични, с висок процент на преживяемост", каза д-р Славяна Ушева от УМБАЛ "Царица Йоанна-Исул".

 

"Тези, при които се е появило отново заболяването, са едва около 3,5-4%", коментира доц.Теофил Седлоев.

 

Интраоперативната радиотерапия е включена в клиничната пътека за оперативно лечение на рак на гърдата, обясниха от Здравната каса. Лекарите обаче казват, че на практика не получават пари за облъчването, а само за операцията.

 

"Дали ще се извърши и това като процедура или не - цената е една и съща. НЗОК не може да разбере, че по този начин лекуваме по най-съвременния начин хората, в същото време спестяваме 4000-5000, това, което тя трябва да плаща при стандартната лъчетерапия и до този момент", каза доц. Седлоев.

 

От Здравната каса не отговориха колко интраоперативни радиотерапии са заплатили от началото на годината.

Коментари