Публикация

Смъртните случаи от КОВИД-19 по света са намалели с 15 процента през изминалата седмица

Смъртните случаи от КОВИД-19 по света са намалели с 15 процента през изминалата седмица

В глобален мащаб броят на смъртните случаи от КОВИД-19 е намалял с 15 процента през изминалата седмица, а този на новите случаи на коронавирус - с 9 процента, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

 

От началото на пандемията в света са регистрирани общо повече от 596 милиона потвърдени заразени и над 6,4 милиона смъртни случаи, свързани с коронавируса.

 

През последната седмица са регистрирани повече от 5,2 милиона новозаразени - спад от 9 процента спрямо предходната. Смъртните случаи са над 13 680 смъртни случая - с 15 процента по-малко.

 

На регионално равнище броят на починалите се е увеличил с повече от 183 процента в Африка, но е спаднал с близо една трета в Америките. СЗО обаче предупреди, че данните вероятно са сериозно занижени, тъй като много страни се отказаха от процедурите за тестване и наблюдение, което означава, че се откриват по-малко случаи.

 

Преобладаващата разновидност на коронавируса в глобален план сега е подвариантът на Омикрон ВА.5, на който се падат повече от 70 процента от положителните проби, каза базираната в Женева здравна агенция на ООН. Миналия месец на вариантите на Омикрон са се падали 99 процента от положителните проби.

 

Пандемията от коронавируса е отнела живота на над 1 милион души по света от началото на годината, съобщи вчера генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той призова правителствата да ускорят ваксинацията, предвид това, че една трета от световното население все още не е ваксинирана.

 

"Не можем да кажем, че се учим да живеем с КОВИД-19, ако само тази година от заразата вече са починали 1 милион души", каза Тедрос. Той подчерта, че "международната общност вече разполага с всички инструменти, за да предотврати тези смъртни случаи".

 

Тедрос призова правителствата да удвоят усилията си за ваксинация на всички здравни работници, възрастните хора и други уязвими групи, за да бъде постигната целта кампанията да покрие не по-малко от 70 процента от световното население. В страните с ниски доходи "остават неваксинирани две трети от здравните работници и три четвърти от възрастните хора", отбеляза той.

 

Какво се случва с ваксините?

"Бионтех" планира да започне да разпространява в началото на следващия месец нова ваксина срещу коронавирус, която е разработена да неутрализира подвариантите на Омикрон. "Ще можем да я доставяме много скоро, надявам се в началото на септември", каза изпълнителният директор на германската биотехнологична компания Югур Шахин пред сп. "Шпигел".

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) неотдавна обяви, че ще вземе решение по заявленията за одобрение на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна" на техните ваксини, адаптирани за борба с подварианта ВА.1 на коронавируса.

 

Този подвариант обаче е със затихващо разпространение в Европа. Новата ваксина все пак се очаква да бъде по-ефективна за неутрализиране на онези варианти, които в момента се разпространяват.

 

ЕМА в момента тества ваксина, адаптирана от "Пфайзер/Бионтех" за подвариантите ВА.4 и ВА.5, които в момента доминират в Европа. "Бионтех" сега внася последните документи в ЕМА, каза Шахин пред "Шпигел" и изрази очакване препаратът бързо да бъде одобрен.

 

Националната статистическа служба на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ съобщи в събота, че броят на новозаразените с коронавирус в страната е намалял до най-ниското си ниво за последните два месеца. Властите виждат в това ясно доказателство, че сегашната епидемична вълна в страната отшумява. Броят на пациентите, приети за болнично лечение, също продължава да спада. Здравни експерти обаче предупреждават, че през есента и зимата вероятно ще има нов ръст. Освен това Великобритания ще предложи нова бустерна доза ваксина срещу КОВИД-19 на всички свои граждани над 50-годишна възраст, както и на онези с придружаващи заболявания. Според националната статистическа служба през първата седмица от август заразените коронавирус в страната са били общо 1,7 милиона души. Това е спад от 34 процента спрямо последната седмица на юли, когато броят на инфектираните е бил 2,6 милиона. Сегашната вълна се дължи на подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5.

 

Междувременно британският регулатор одобри версия на адаптирана ваксина срещу КОВИД-19 на "Модерна", която осигурява защита срещу по-ранния подвариант на Омикрон ВА.1. От следващия месец тя ще бъде предлагана на хората над 50-годишна възраст.

 

По-рано тази седмица компанията "Пфайзер" поиска от регулаторните власти в САЩ да разрешат нейната комбинирана ваксина срещу КОВИД-19, която увеличава защитата срещу най-новите варианти на Омикрон – ВА.4 и ВА.5, което е ключова стъпка към началото на есенната кампания за бустерна ваксинация. Службата по храните и лекарствата на САЩ разпореди на производителите на ваксини да приспособят препаратите си за защита от вариантите ВА.4 и ВА.5.

Коментари