Публикация

В „Света Марина“- Варна спасиха дете, изпаднало в рядко животозастрашаващо състояние

В „Света Марина“- Варна спасиха дете, изпаднало в рядко животозастрашаващо състояние

Десетгодишно дете с ревматоиден артрит, изпада в кома, придружена с постоянни гърчове. За по-малко от час се влошават и всички хематологични показатели. Благодарение на екип от Първа детска клиника с ДОИЛНН на УМБАЛ „Света Марина" - Варна, малкият пациент е стабилизиран. Гърчовете са овладяни, унищожителната автоимунна буря е потисната и животът на детето е спасен. В лечебното заведение са били налични всички необходими медикаменти и консумативи, а допълнителните нужди - своевременно осигурени.

 

В резултат на положените своевременни усилия, както и на пълния синхрон, уменията и адекватните реакции на лекарите от мултидисциплинарния екип, детето възвръща самостоятелното си дишане. На втория ден то възстановява съзнанието си и отново е в прегръдките на своите родители, които не могат да скрият сълзите в очите си и не намират думи за благодарност към екипа, спасил живота на детето им.

 

Синдромът на макрофагеална активация е рядко животозастрашаващо състояние при деца с ревматоиден артрит със системно начало, който води до разрушителна автоимунна реакция на организма.

 

В трите педиатрични клиники на УМБАЛ „Света Марина" ЕАД – Варна работят 38 лекари, 64 специалисти по здравни грижи и санитари, от които 5 професори, 3 доценти, 2 главни асистенти, 15 асистенти и 13 ординатори. За периода от 01.01.2022 г. до 25.08.2022 г. през Мултипрофилно спешно отделение са преминали 7 647 деца, от които са хоспитализирани 1 768.

 

От началото на годината до момента през педиатричните клиники на УМБАЛ „Света Марина" ЕАД - Варна са преминали 3 464 деца, от които 118 с Covid-19, 213 с онкологични и 317 с онкохематологични заболявания.

Коментари