Публикация

Двегодишно спасено, след като гълта монета и тя засяда на хранопровода

Двегодишно спасено, след като гълта монета и тя засяда на хранопровода

„Много сме щастливи и доволни от всички лекари, че отърваха детето ми от тези мъки. Това да е болно и да не знаеш какво му има, да пие постоянно лекарства. Благодарим им сърдечно!“, заяви Ахмед Чолев, който живее със семейството си в Карнобат. Той е баща на 2-годишната Мелиса, която лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас спасиха, след като месец и половина живя с 20 стотинки, заседнали между гърлото и хранопровода й.

Драмата започва на 5 юни,

докато малката си играе с монети. Това много я забавлява, затова родителите й често изсипват паничка със стотинки, които тя подрежда. Внезапно детето започва да кашля, да се дави. Майката предполага, че е глътнала монета, макар да не го е видяла. Разтревожена вика Ахмед:

Детето май глътна монета!

Бърка с пръст в гърлото, но не успява да напипа нищо. Първоначално малката се успокоява и спира да кашля, но семейството все още е притеснено и води детето в болницата. Бяха много монетите, ако беше една, да я видим, ама няма как да знаем, че някоя липсва, обяснява бащата.

 

Прегледът на гърлото не показва наличие на чуждо тяло, правят още  снимка на корема, но и на нея нищо не се вижда. Родителите решават, че стотинката е излязла по естествен път или изобщо не е погълната, след което се успокояват. Няколко седмици всичко е наред - Мелиса ходи на ясла, яде, пие, весела е, играе. След около месец обаче внезапно започва да вдига необяснимо висока температура и това сериозно притеснява родителите.

Детето вдига температура заради заседналата монета

„Отидохме при личната лекарка – един антибиотик. Спадна. После пак се вдигна – втори антибиотик. И не минава. Усъмни се да няма нещо в белия дроб и пак ни насочи за снимка“, разказва бащата. Снимката на белия дроб веднага „улавя“ монетата - точно на входа на хранопровода, в края на гърлото. Първоначално лаборантката се учудва – да не би детето да е било с медальон, който не е свален преди рентгена? Тогава майката се сеща за играта с монети. Ето къде е глътнатата стотинка, възкликва тя.

 

Детето е докарано в УМБАЛ Бургас, където монетата е извадена в УНГ отделението от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев.

Предполагаме, че когато майката се опитала да извади монетата от гърлото, я е избутала навътре. Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход,

заявиха лекарите. Те отправиха предупреждение към родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

УНГ лекарите често вадят дребни предмети, погълнати от деца

В УНГ-отделението често спасяват деца със заседнали монети, батерии или други предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време, разказва д-р Пролетина Боздукова.

 

„Самото попадане на чуждо тяло е свързано с драматични симптоми, които трудно могат да бъдат сбъркани. В случая обаче детето се хранеше и приемаше някакви течности без затруднения, обясни д-р Ивайло Илиев. - При самото изваждане на монетата се видя, че тя наистина е престояла доста дълго време в хранопровода, защото има промени в самия ѝ вид.“

 

Много сме благодарни на лекарите -  още на втория ден след операцията  Мелиса няма никаква температура и си играе, усмихва се, а това ни прави безкрайно щастливи, заявиха родителите.

 

Малката вече е изписана от болницата и всички се надяват лошото да е зад гърба им. В Карнобат семейството има малко магазинче за плодове. Години наред мъжът работи в рибна фабрика в чужбина, за да спести пари и да го отворят. Имат и друга, по-голяма дъщеря.

Коментари