Публикация

В ИСУЛ върнаха зрението на бежанка от Украйна

В ИСУЛ върнаха зрението на бежанка от Украйна

82-годишна жена, която е бежанка от Украйна, отново ще вижда след трудна операция, извършена от началника на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Борислав Кючуков. Жената потърсила помощ преди няколко дни в спешния очен кабинет на столичната болница с оплаквания от остра болка и силно намалено зрение в дясното око. 

„Когато дойде при нас, на практика беше почти сляпа с това око – виждаше само светлина от четири посоки, не можеше да преброи дори пръстите на ръката си“, разказва доц. д-р Кючуков.

Той бил трогнат от историята на възрастната жена, не само прокудена от войната в чужда страна, но и с такъв инвалидизиращ проблем – факолитична глаукома. При това заболяване напредналата катаракта /помътняване на човешката естествена леща/ води до възпаление на окото и пристъпно увеличение на вътреочното налягане, съпроводено с непоносима болка. Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при възможност да се имплантира изкуствена вътреочна леща. Тъй като медицинското изделие не се покрива от НЗОК, известният офталмолог се договорил с фирмата-вносител  имплантът и необходимите консумативи да бъдат отпуснати безплатно, защото жената не разполага с никакви средства.

 

Тя е в България заедно със своята дъщеря, която се оказала колега-рентгенолог, както и със зет си, който също е лекар-анестезиолог.

„Очаквам да успеем да възстановим в значителна степен зрението на жената, която се чувства добре. Всичко зависи от състоянието на зрителния нерв. Следоперативният период протича нормално, в края на седмицата или най-късно в понеделник, ще я изпишем“, съобщава доц. д-р Кючуков.

Коментари

Похвална е бързата реакция на лекаря!
Но за да се гарантира до някъде един добър изход от една Катарактна операция, е необходимо да се проведат предоперативни изследвания с Wavefront  Аберометър за да се оцени реалното състояние на Оптичната система на едно око. За да може да се прецизират качествата на нужния имплант и се избегнат непредвидени изненади!
Защото дисбаланса между Оптичната система и качествата на импланта - замяната на естествената леща с имплант, водят до редица странични ефекти. И най-честите констатации са наличие най-малко на някакъв придобит астигматизъм. За да не говорим за някои много по-тежки отклонения.
По принцип всяка по-дълбока намеса в Оптичната система на едно око, трябва да се проследи със същата апаратура за да се отчете до колко правилни са били предварителните изчисления. И да послужат като коректив за бъдещи подходи. За да има по-малко оплакващи се пациенти!
Но защо из Българските Болници няма такава Апаратура, е доста необясним въпрос! Трябва ли да изоставаме с 20 и повече години от всички останали?
И да оставяме редица случаи не диагностицирани поради липса на такава Апаратура, способна да ни представи какво точно вижда едно око? Особено в случаите на сериозни увреждания на неговата Оптична система!  Когато тя е излязла далеч зад границите на оптимума и механизма на Автоматизма на интеркомуникацията Мозъчен център на зрението - цилиарно тяло на окото не действа или не предлага видим резултат. - Някакво подобрение в зрителното възприятие! - Подобрение на изображението което се проектира върху ретината, за да бъде то разбрано - респективно  видяно!
С което по същество Очните лекари и Министерство на Здравеопазването, отказват диагностика на много, доста пострадали пациенти със сериозни увреждания, игнорирайки изцяло техните увреждания, защото не желаят да осигурят тази медицинска дейност за Българските здравно осигурени пациенти, за да бъдат и те информирани за техния актуален статус!