Публикация

МЗ отпуска заем на „Александровска“ за изплащане на дългове

МЗ отпуска заем на „Александровска“ за изплащане на дългове

Министерството на здравеопазването преминава към изпълнение на одобрено от Министерски съвет заем на УМБАЛ “Александровска” ЕАД, гр. София, в размер на 35 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение.

 

След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството.

 

За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения.

 

За да се пристъпи към реалното усвояване на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, от ръководството на УМБАЛ “Александровска” се очаква бързо изпълнение на условията, определени с решението на предходното правителство от 22 юли 2022 г.

Коментари