Публикация

Белгийски учени създадоха нов вид човешка клетка

Белгийски учени създадоха нов вид човешка клетка

Белгийски учени успяха да създадат в лабораторни условия нов вид човешка клетка с помощта на стволови клетки, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от Dariknews.

 

Специалистите, работещи под ръководството на професор Венсан Паск, са от Католическия университет в град Льовен.

 

Новите клетки много приличат на естествените си двойници при човешки ембриони в ранен етап от развитието им. Така изследователите по-добре могат да проучат какво се случва веднага след като ембрионът се имплантира в утробата.

 

Когато всичко е наред, това става около седем дни след оплождането. В този момент ембрионът става недостъпен за изследване заради технически и етични ограничения. Това накара учените да се заемат с разработване на модели на различни видове ембрионални и извънембрионални клетки, за да изследват човешкото развитие в епруветка.

 

Екипът от Льовен създаде първия модел на извънембрионални мезодермални клетки.

 

"Те генерират кръвта при ембрион, помагат за прикрепването му към бъдещата плацента и играят роля при формирането на примитивната пъпна връв. При хората този вид клетки се появяват на по-ранен етап от развитието, отколкото при ембриони на мишки, а може да има и други важни разлики между видовете. Това прави нашия модел особено важен: изследванията при мишки може да не ни дадат отговори, които да се отнасят и за хората", обяснява ръководителят на проучването Венсан Паск.

 

Той споделя: "Много сме развълнувани, защото сега можем да изучаваме процеси, които обикновено остават недостъпни по време на развитието".

 

Белгийските учени се надяват, че в по-дългосрочен план откритието им ще помогне да се хвърли повече светлина върху медицински предизвикателства като проблеми с плодовитостта, спонтанни аборти и нарушения в развитието.

 

Разработката е публикувана в специализираното издание "Сел стем сел".

Коментари