Публикация

Извършиха две бъбречни трансплантаиции в Александровска

Извършиха две бъбречни трансплантаиции в Александровска

Двама души получиха шанс за нови бъбреци. Това съобщиха от УМБАЛ „Александровска“. Донорът е мъж на 32 години, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив.

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност

в Александровска болница, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

 

 Мъжът е на 55 години от гр. Плевен и е на хемодиализно лечение от 2017 година, а жената е на 29 години от Пловдивски регион, на хемодиализно лечение от 2018г. По думите на началника на Клиниката по урология проф. Марин Георгиев трансплантациите са били затруднени, продължили са по-дълго от очакваното, с намесата на съдов хирург, тъй като бъбреците са били с рядка анатомична осебеност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии.

 

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

 

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!

Коментари