Публикация

Лекари от София отстраниха 5,5-килограмов тумор от яйчника на 70-годишна жена

Лекари от София отстраниха 5,5-килограмов тумор от яйчника на 70-годишна жена

Рядка операция бе извършена в столичната болница "Лозенец", съобщи БНТ. Акушер-гинеколози отстраниха голям тумор от яйчника на 70-годишна жена. Образуванието тежи 5 килограма и половина. Изследванията показват, че е доброкачествено.

 

Снежана Мацова не е ходила на гинеколог повече от 25 години. Не подозирала, че и жените на 70 може да имат проблеми с яйчниците.

 

"Някъде от зимата почна да ми расте коремът. Ама аз понеже бях много слаба и викам напълнях и за това изобщо не съм си обръщала внимание", разказва жената.

 

Преди около месец Снежана търси лекарска помощ заради силни болки в корема. Медиците в Дупница поставят диагноза - тумор на яйчника.

 

"Не съм очаквала. Това ми е грешката, че не съм ходила на профилактични прегледи", казва Снежана.

 

Медици от столичната болница 'Лозенец" потвърждават диагнозата и предприемат спешна животоспасяваща операция.

 

"Туморът даже ние не очаквахме, че ще е толкова голям. Беше 5 килограма и половина. Такива тумори могат да се отглеждат с години", обясни доц. Дорина Асенова - началник на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец".

 

Лекарите се подготвили за дълга операция с възможни усложнения.

 

"Такива големи обем заемащи процеси в корема често водят до усложнения. Тъй като се притискат и изместват различни органи и съдове. А когато става въпрос за пациенти в своята осма декада, очакваме и съпътстващи заболявания, които също могат да доведат до проблеми", казва д-р Жулиен Димитров - анестезиолог в УМБАЛ "Лозенец".

 

В случая, за щастие, усложнения няма. А туморът е доброкачествен.

 

"Жените са си жени до края общо взето и гинекологичните заболявания не ги подминават", коментира доц. Дорина Асенова.

 

Затова лекарите съветват жените да не пропускат годишния си профилактичен преглед при гинеколог.

Коментари