Публикация

Лазерно лечение на разширени вени в „Пирогов”

Неотдавна съдовите хирурзи от спешния институт „Пирогов” приложиха лазерния метод за лечение на разширени вени.


Това съобщиха от лечебното заведение

В страната методът се използва от две-три години при лечение на хронична венозна недостатъчност, вследствие на клапни венозни увреждания на голямата или на малка повърхностна вена на долните крайници, включително и при болни с доста напреднали венозни разширения и появили се венозни язви.

Манипулацията е амбулаторна и се извършва в хирургична зала, при което се постига запушване на голямата или на малка подкожна вена, посредством светлинната енергия на лазерния лъч, която се поглъща от хемоглобина на кръвта и се превръща в топлина. Във вътрешността на вената температурата достига до 70 градуса и вената буквално се „заварява”.

Благодарение на метода се запазва двигателната активност на пациента веднага след манипулацията, както и работоспособността в следващите дни.

При интервенцията се използва локален анастетик, като така се избягва необходимостта от обща упойка.

Лазерният метод на лечение е подходящ за всички възрасти, с изключение при бременност и кърмене, при пациенти с нарушена или липсваща двигателна активност, дълбока венозна тромбоза, хиперкоагулация, артериални запушвания, при тежки придружаващи заболявания.

Както в Европейския съюз, така и в България лазерното лечение на разширени вени не се заплаща от НЗОК. Стойността на терапията зависи от цената на консумативите за еднократна употреба, които са вносни.

Коментари