Публикация

Одобрена е Национална здравна стратегия 2030

Одобрена е Национална здравна стратегия 2030

Министерският съвет взе решение за предложение до Народното събрание за приемане на Национална здравна стратегия 2030. Това съобщи пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

 

Националната здравна стратегия 2030 е водещият стратегически документ за сектор „Здравеопазване“, който представя дългосрочната визия за развитието му, стратегическите цели и приоритети, както и конкретни политики за тяхното изпълнение. Стратегията адресира съществуващите предизвикателства, свързани със здравето на българските граждани и функционирането на българската здравна система, така че да се гарантира нейната устойчивост и да се създадат условия за постигане на икономически растеж и социално благополучие чрез оптимални инвестиции за по-добро здраве.

 

Документът кореспондира с реализацията на политиките и интервенциите, заложени в националните стратегически документи от по-висок ранг - Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030 и Националния план за възстановяване и устойчивост. Националната стратегия е разработена въз основа на анализите на здравно-демографските показатели и на състоянието на системата на здравеопазване в ежегодните доклади за здравето на гражданите, които показват, че през последните десетилетия българската здравна система изостава спрямо здравните системи на страните от ЕС по отношение ключовите фактори за устойчиво развитие.

 

В Стратегията са формулирани следните стратегически цели: Устойчиво подобряване на здравето и среда, подкрепяща здравето; Ефективно управление на ресурсите с фокус върху здравните резултати и Гарантиране на здравната сигурност и намаляване на неравенствата. Реализирането им включва изпълнение на целенасочени политики, групирани в три приоритети:

 

Приоритет 1: Инвестиции в превенция и насърчаване на здравословно поведение и среда, подкрепяща здравето на всички през целия живот;

 

Приоритет 2: Инвестиции в трансформиране на здравната система, ориентирана към потребностите на хората;

 

Приоритет 3: Прилагане на фокусирани стратегии за въздействие върху специфични проблеми на общественото здраве.

 

Мониторинг на изпълнението на Националната здравна стратегия 2030 ще се извършва ежегодно с Годишния доклад за здравето на гражданите и изпълнението на националната здравна стратегия.

Коментари

Без професионалисти способни да откликнат на проблемите на пациента тази работа няма да стане!
Устойчивото подобряване не означава нищо!
Има сектори като този по Очни болести, където без драстичен скок към съвременните технологии и познание за човешкото око, още 1000 години тук няма да се случи НИЩО!
С примитивните им познания, освен падение не може да се види нищо друго!
Жалкото е, че дори академиците са слепи за това! Подписвайки се под изпитния протокол на ново произведените Очни лекари!