Публикация

Аркади Шарков: Необходимо е легализиране на доплащанията в здравеопазването

Аркади Шарков: Необходимо е легализиране на доплащанията в здравеопазването

Основната цел на екипа на служебния министър на здравеопазването  д-р Асен Меджедиев  е подобряване на детското здравеопазване и остойностяване на лекарския и сестринския труд. Това каза пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Най-добрият остойностител на всеки един труд е пазарът и като продължим през територията на здравеопазването, която същност е един квази пазар, тъй като цените там са хуманно задавани, истината е  някъде по средата“, споделя експертът.

Според Аркади Шарков такава формула е нужна първо на държавата, като частичен остойностител и коплатец на здравни услуги и дейности, колко всъщност струва здравеопазването. Второ, това да бъде сигнал към българските граждани, че здравеопазването всъщност първо не е безплатно, второ то коства много пари, време и грижи, за да се поддържа населението сравнително здраво.

 

Несправедливостта по отношение на заплащането трябва да бъде изчистена. И част от може да бъде решена като се зададе тон за правилно остойностяване на труда. "Цените в здравеопазването спрямо останалите цени в икономиката изостават над пет пъти, т.е цените в здравеопазването не могат да догонят другите цени, които са развързани“, допълва Шарков.

 

Според него е необходимо да бъде изготвена формула за остойностяване на цената за производството на един лекар и съответно навлизането му в системата. В допълнение са нужни изключително добре подбрани статистически данни, които да осигурят скелета, който ще е основата за следващите няколко години при формиране  и договаряне на цени в здравеопазването.

"Легализирането  на доплащанията в здравеопазването е наложително. В момента те са легализирани частично, когато говорим да доплащане за екипи. Но легализирането за това , че човек може когато се налага да доплати в лечебно заведение първо ще осигури прозрачност и видимост на пазара", твърди експертът.

Утре предстои представянето на годишното изследване на Експертния клуб за икономика и политика  и "Тренд" за достъпа на пациентите до системата на българското здравеопазване.

 

Снимка БНР

Коментари

Чудесна идея, отдавна чака да бъде решена, дано служебния министър не е единствения политик , който иска да работи по този сложен ,но важен въпрос.

Правилно здравния работник най зле платен не само в Европа в цял свят

В момента повечето болници имат електронни системи през, които много точно могат да се изчислят преките разходи свързани със изразходваните медикаменти и консумативи с точност не до дни а  часове.  Към тях разбира се трябва да се добавят непреките разходи и доплащанията, които са по наредбата за платени мед услуги, доплащанията за консумативи, които НЗОК не поема и стойността на дейностите ще може да се определи реалистично. 

След оценката на всички разходи за мед услуги към тях трябва да се добави и труда на медицинския персонал. Колко струва този труд е въпрос, който трябва да се обсъди в рамките на мултидисциплинарен подход: БЛС, МЗ, мед специалисти, директори на болници, икономисти, профсъюзи. Крайно време е и да се въведе допълнително здравно осогуряване, а не имитация, на каквато сме свидетели в момента. 
Ако всичко това се случи съм сигурен, че мантрата за мноооогото пари в здравеопазването ще падне и ще лъсне истината колко много е недофинансирана системата. 

Петър  Галев
18 сеп 2022 18:35

Много точен анализ! Поздрави, проф. Георгиев!

Ако г-н Шарков се кандидатира за депутат ,аз ще гласувам за него с две ръце.Ако стане здравен министър,мисля,че ще направи това,което никой не посмя да направи до момента.