Публикация

Д-р Брънзалов: 58% от пациентите искат рецепти на хартия

Д-р Брънзалов: 58% от пациентите искат рецепти на хартия

"Българското население, а не лекарите, искат да има възможност за издаване на рецепта и на хартиен вариант. Това го заявяват 58% от запитаните граждани. Около 10% казват, че само на хартия искат да получават своята рецепта", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "България сутрин".

 

По думите му БЛС през цялото време работи усилено за дигитализация на цялото здравеопазване в България.

"Българските лекари работят вече и с дигитални направления за изследвания. Рано или късно всичко ще бъде дигитализирано. Много от моите колеги не могат да практикуват и никъде не е написано, че трябва да ги задължим да разполагат с необходимия софтуер и хардуер с електронен подпис, за да могат да си вършат работата. Ние по този начин нарушаваме човешките и лекарските права", допълни д-р Брънзалов.

Той отбеляза, че електронното досие не е само какви лекарства приема пациентът.

"Съдържат се всички негови заболявания във времето - какви лекарства е пил в даден момент не комлектува неговото досие", поясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Бялата рецепта се изписва за острите заболявания. Тези лекарства в нея ще са нови за пациента. Един възрастен пациент, когато рецептата му е в аптеката и той няма да знае как да приема медикаментите. Всяка рецепта се издава след преглед от лекар. Той обяснява каква е терапията на пациента. Това няма да доведе до хаос", заключи д-р Николай Брънзалов.

Коментари

Здравейте,колега Брънзалов! Напълно подкрепям Вашето  твърдение,че българските пациенти   желаят хартиените рецепти след преглед на острите заболявания,особено от по-старото поколение и все още не са готови за дигитализирани рецепти-въобще трябва още време.С поздрав:Доктор Людмила Костова-Враца-09.09.22г.

Лишавате от права много колеги, включително и мен. Замислете се , дали не оправяте пак някого за парички " ненаситни люде " !!!