Публикация

Китай и Индия одобриха назални ваксини срещу COVID

Китай и Индия одобриха назални ваксини срещу COVID

Две безиглени ваксини срещу COVID-19, които се прилагат през носа или устата, са одобрени за употреба в Китай и Индия. Новата китайска ваксина, която беше обявена в неделя, се вдишва през носа и устата като аерозолна мъгла, а индийската, обявена във вторник, се прилага като капки в носа.

 

Тези мукозни ваксини са насочени към тънките лигавици, които покриват носа, устата и белите дробове. Чрез предизвикване на имунни реакции там, където SARS-CoV-2 за първи път навлезе в тялото, лигавичните ваксини биха могли на теория да предотвратят дори леки случаи на заболяване и да блокират предаването на други хора – нещо, което ваксините срещу COVID-19 не успяха да направят.

 

Регулаторните одобрения от Китай и Индия довеждат броя на одобрените мукозни ваксини срещу COVID-19 в света до четири, включително една вече одобрена в Иран и друга в Русия. Повече от 100 лигавични ваксини срещу болестта са в процес на разработване в световен мащаб и около 20 са достигнали до клинични изпитвания при хора, според Airfinity, компания за здравни анализи в Лондон. Методите за доставка включват спрейове, капки, аерозоли и хапчета.

Китайската инхалаторна ваксина, разработена от CanSino Biologics в Тиендзин,

съдържа същите съставки като ваксината срещу COVID-19 на компанията, която вече е достъпна в страната. Устройство, наречено пулверизатор, превръща течната ваксина в аерозолен спрей, който се вдишва. Министерството на здравеопазването на Китай и Националната администрация за медицински продукти одобриха ваксината да се използва като бустерна доза.

Индийската ваксина, разработена от Bharat Biotech в Хайдерабад,

е одобрена като първична инокулация с две дози, а не като бустер.

 

И двете компании са произвели ваксини за „вирусен вектор“, които използват безвреден аденовирус за доставяне на генетичен материал на SARS-CoV-2 в клетките гостоприемници. Нито една компания не е публикувала данни от клинични изпитвания фаза III, но и двете казват, че са завършили тези проучвания.

 

Данните от изпитване във фаза II на инхалаторната ваксина на CanSino показват, че

когато се прилага като бустер, ваксината повишава нивата на антитела

в кръвния серум значително повече, отколкото инжекция. Това предполага, че инхалаторната ваксина ще предложи защита, която е толкова добра или по-добра от тази, осигурена от инжекцията.

 

По същия начин Bharat сравнява своята интраназална ваксина с Covaxin - инжекция срещу COVID-19, налична в Индия, чрез измерване на нивата на антитела в кръвта. Компанията не публикува резултатите от това проучване, но смята, че изпитването е „успешно“.

 

Налични са оскъдни данни за ефикасността на другите две мукозни ваксини срещу COVID-19. Иран одобри ваксина срещу COVID-19, прилагана като спрей за нос и произведена от Изследователския институт за ваксини и серуми Рази в Карадж през октомври 2021 г. Повече от 5000 дози са доставени на обществеността. Съобщава се, че руското министерство на здравеопазването е одобрило интраназален спрей версия на Sputnik V.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари