Публикация

МБАЛ Добрич вдига със задна дата заплатите с 25%. Търси спешно поне 30 сестри

МБАЛ Добрич вдига със задна дата заплатите с 25%. Търси спешно поне 30 сестри

Най-голямото здравно заведение в област Добрич увеличава заплатите на служители си, съобщи БНР. Основната цел е да се запази настоящият персонал, както и да бъдат привлечени нови кадри поради огромния дефицит най-вече на медицински сестри.

 

Увеличението на основните трудови възнаграждения на служителите на „МБАЛ-Добрич“ АД е 25%, със 100% се повишава заплащането на допълнителния труд.

 

Към момента многопрофилната болница в Добрич се нуждае от 60 медицински сестри. За да се осигури нормален график за работещите и ефективно функциониране на всички отделения, спешно трябва да се намерят поне 30. Болницата търси и още 10-15 лекари, за да не се налага прекалено много извънреден труд.

 

Ръководството на болницата очаква по-добре заплатеният труд да доведе до по-добри здравни грижи за жителите на областта.

 

Икономическата ситуация в страната и кризата, довела до високата инфлация са част от аргументите на ръководството на здравното заведение да предприеме тази стъпка, казва изпълнителният директор д-р Георги Желязков. 

 

"Говорим за лекар – средна брутна заплата около 3500 лева, за медицинска сестра – 2350 лева, за специализант 2700, за санитарка 1100 лева."

Увеличенията се въвеждат със задна дата – от 1 август

"Кадровият дефицит е много сериозен. Дежурствата прерастват в целодневни – нощни – пак целодневни. В болницата работят около 160 сестри. Средната възраст е около 50", уточнява главната медицинска сестра в болницата Румяна Куманова. 

 

Многопрофилната болница започва и кандидат-специализантска кампания. Отворени позиции за специализанти има за почти всички специалности.

Приходите, на които болницата ще разчита, за да осигури финансов ресурс за увеличените заплати и цена на допълнителния труд, основно са от увеличените цени на клиничните пътеки, пояснява д-р Георги Желязков.

 

Поради постоянно галопиращите цени на ток, газ и консумативи е много трудно да се направят финансови разчети в дългосрочен план, признава още болничният директор.

Коментари