Публикация

България: Лесен достъп до лекар, но високи разходи за здраве (ВИДЕО)

България е на първо място в ЕС по брой болници на един милион население, сочи съвместно изследване на Изследователски център "Тренд" и Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). У нас се падат 53 болници на един милион души, с което страната ни е първенец в Евросъюза, коментира Аркади Шарков от ЕКИП. Това са данни от ново национално представително проучване, в което се сравняват нагласите и мненията на хората от 2019 г. спрямо 2014 г. по стандартизирано европейско здравно интервю.

 

Самото изследване бе представено на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Темата е "Достъп до здравни грижи в България”, проучването е национално представително, направено сред 1005 души по метода "лице в лице", обясни Димитър Ганев от "Тренд". 

Недоволни сме от разходите за здраве, които се налага да правим допълнително

Най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи - у нас то е 14 процента, в ЕС - 13 на сто, с което сме в челната десетка по неудовлетвореност в този аспект в Евросъюза, е изводът на експертите.

 

Според допитването българите най-много не одобряват доплащането за лекарства (20 на сто от интервюираните), 53 процента виждат сериозен проблем при цените за прегледи. 27 на сто не са имали възможност да посетят лекар-специалист поради липса на финансови средства, 19 процента са спрели да приемат лекарства, отново заради недостиг на пари.

 

В периода 2015- 2019 г. с четири процента са спаднали плащанията за лекарства като разход. През 2019 г., въпреки намаляването на процента, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лв. , като 60-80 на сто от тях са за доплащане на лекарства, посочи Аркади Шарков.

Лесен достъп до личния лекар

Проучването показва още, че 37 на сто от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47 процента - не. Над 55 на сто от сънародниците ни могат да посетят личния си лекар още същия ден, 25 на сто - на следващия ден. При лекар-специалист картината е почти същата, коментира Димитър Ганев. Тези, които чакат повече от месец, са само четири на сто. Тридесет и шест процента са имали необходимост да бъдат приети в болница, основно хора над 50 години.

 

България е на едно от последните места в негативната класация (което е добре, поясниха експертите), във връзка с листи на чакащите за прием в болница и през 2019 г. 4,9 на сто са изразили неудовлетвореност. Малко над два процента е недоволството от разстоянието и транспорта до болнично заведение.

Помагат ли стимули за ранен скрининг?

Сред възможните решения за по-добро здравеопазване е въвеждането на стимули за пациенти и работодатели за ранен скрининг, смята Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с около пет пъти в сравнение с останалите в българската икономика.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Бездарното управление на този сектор разделя хората на право имащи и право нямащи, въпреки, че Закона е един за всички!
Това важи за всички Министри и Заместник Министри от 3 години насам!
Не може Едно Министерство да отнема правата на пациента, само защото е напроизвело един куп Очни лекари които не си познават занаята! И да се позовава само на тяхното становище!
При такива профани не си заслужава да стъпиш, след като дори и представителите на Експертния съвет по медицинска специалност "Очни болести" са същите!
Но си турен на тясно, защото някой е изградил системата такава!
Очен лекар! Отгоре, до долу един и същ клас, профани!
Които изглежда още 100 години няма да разберат какво точно е Офталмологията и с какви средства се изследват нейните различни страни!
Но явно това е Кръста на Българския народ!
Да му отнемат правата!