Публикация

Защо лекарите искат връщането на хартиените рецепти

Защо лекарите искат връщането на хартиените рецепти

Проблем ще има с колеги, които не разполагат с необходимото електронно оборудване и не работят с НЗОК. Те нямат конфигурация, която позволява предписването на медикаменти по електронен път. Това са хора, които не можем да задължим, само защото ще упражняват професията си, да бъдат снабдени с електронни устройства. Това заяви в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод връщането на хибридната система за издаване на електронни и хартиени рецепти.

„Ако този човек не работи по Здравна каса, не отчита амбулаторни листове - следователно компютър не му трябва. Често правим и домашни посещения. Налага се по много поводи. По какъв начин ще стане предписването на електронна рецепта в подобни случаи? Пациентът ще трябва да се върне втори път в кабинета ли?”, попита тя.

По думите ѝ някои лекарства се приготвят по прескрипция, защото не са в готов търговски вид. „Химичните съставки, по които се приготвят, не са вкарани в системата”, поясни д-р Николова.

 

По думите ѝ от 1 юни цялата информация за терапията на съответния пациент е записана в амбулаторни листове, които се подписват при всеки преглед.

Коментари

Този път ми хареса изказването Ви...