Публикация

Проучване: Пациентите имат лесен достъп до болница, но ги притесняват цените

Проучване: Пациентите имат лесен достъп до болница, но ги притесняват цените

Между 80 и 90% от пациентите казват, че стигат лесно до лекар - на същия или на следващия ден. В рамките на 3 дни се стига до специалист, а до болница - 90% влизат до 2 дни. 30% казват, че ги притесняват цените. Медицинските изделия са в сива зона как се доплаща за тях. МФ не осигурява 9-те социални групи, които са вписани по закон. Това разкри здравният икономист Аркади Шарков за "Твоят ден".

 

Според него националната здравна информационна система е трябвало да бъде завършена отдавна. "Така щеше да се знае кой кога е хоспитализиран", смята той.

 

За д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация финансовата достъпност и адекватността на здравеопазването също са важна част от въпросите пред пациентите.

"Държавата трябва да покрие здравните разходи на най-уязвимите - с най-ниски доходи и образование. Здравно неосигурените също са уязвима група. Важна задача е да се подсигурят средства за лечение на хората, които не могат да си го позволят. Парите са недостатъчни, а се и крадат", посочи той.

По думите му по Здравна каса пациент има право да е в болница 3 дни, а клиничната пътека продължава да се плаща и след това. "Липсва политическа воля и разбиране за промяна. Обществото трябва да инвестира в здравеопазване", подчерта д-р Хасърджиев.

Коментари