Публикация

НСОПЛБ: Белите рецепти трябва да са електронни и на хартия

НСОПЛБ: Белите рецепти трябва да са електронни и на хартия

Общопрактикуващите лекари подкрепят позицията на БЛС, че електронните рецепти могат да бъдат изписвани и на хартиен носител. Това става ясно от становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според лекарите ако остане предложението белите рецепти да бъдат изписвани единствено в електронен вариант, това няма да гарантира интересите на българските пациенти. По този начин ще се ограничават правата на лекарите за упражняване на тяхната професия, което от своя страна ще доведе до ограничаване правата на пациентите.

 „За нас ОПЛ единственият приемлив и работещ вариант е да остане сега съществуващата възможност  да се изписва „бяла рецепта“ в хартиен или електронен вариант“, се казва в становището.

Повечето от мотивите за това са вече представени не само от съсловните, но и от организациите на пациенти, както и различни техни представители, напомнят лекарите. 

 

Според ОПЛ с оглед на сигурност, контрол и оптимизиране на процеса, предвид спецификата на продуктите (извън вече въведените възможности), е необходимо под формата на електронна рецепта да се предписват само „зелените и жълти“ рецепти за отпускане на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества.

 

Цялото становище можете да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

Izh. N 30 Stanovishte Naredba 4 byala recepta.pdf

Коментари