Публикация

Лошият гликемичен контрол при ваксинирани срещу COVID-19 предразполага към заразяване

Лошият гликемичен контрол при ваксинирани срещу COVID-19 предразполага към заразяване

Лошият гликемичен контрол при пациенти с диабет тип 2 (Т2D) е причина за притъпен имунен отговор на ваксинираните срещу SARS-CoV-2. Това става ясно от проучване на италиански изследователи от Università degli Studi della Campania “Luigi Vanvitelli” в Неапол, Италия. То е публикувано през месец април в „Nature”. Това е първият доклад, показващ честотата на внезапни инфекции специално при пациенти с T2D, състояние, което само по себе си се счита за рисков фактор при COVID-19. 


Изследваните 494 пациенти са работещи в здравния и образователния сектор на област Кампания и са проследявани в продължение на една година след ваксинацията. Те са

имунизирани срещу COVID-19 с две дози mRNA-BNT162b2

Проследена е едногодишната средна стойност на четирите тествани имунно-свързани параметъра. 


Резултатите показват, че едногодишната средна стойност на HbA1c има добра степен на корелация с едногодишната средна стойност на антитяло-медиирания неутрализационен капацитет (R2 адаптиран 0,593, p < 0,001) и с едногодишната средна стойност от броя CD4+ Т клетки, експресиращи IFN-γ (R2 адаптиран 0,570, p < 0,001), IL-2 (R2 адаптиран 0,503, p < 0,001) и TNFα (R2 адаптиран 0,497 , p < 0.001). Според учените това потвърждава

възможна връзка между гликемичния контрол и имунните отговори на ваксинацията

Хората с добър гликемичен контрол (HbA1c едногодишна средна стойност < 7%) показват по-висок капацитет на неутрализиращи вируса антитела и по-добър CD4 + T/цитокинен отговор в сравнение с тези с лош контрол (HbA1c едногодишна средна стойност ≥ 7%). 


Регистрирани са 31 (10,5%) случаи на имунен пробив сред 298 пациенти с диабет тип 2 и лош гликемичен контрол, а също така 7 пробивни инфекции сред 196 (3,6%) души и с добър контрол на кръвната захар. 


Според учените постепенното влошаване на имунната система влияе както върху способността на гостоприемника да реагира на инфекции, така и върху развитието на дългосрочна имунна памет, включително правилна реакция към ваксинациите.  
Тъй като проучването е приключило през ноември 2021 г. учените нямат данни за това какво се случва при варианта Омикрон. Друго ограничение на изследването е, че няма наблюдения върху пациенти с тежки форми на COVID-19. Въпреки това се доказва, че пробивните инфекции прогресират до тежко заболяване, макар и с незначителна честота.  


Констатацията от проучването е, че постигането на адекватен гликемичен контрол подобрява относителния имунологичен отговор и подобрява ефективността на ваксината, като по този начин се намалява риска от пробив на SARS-CoV-2 инфекции. Освен това се предлага пациентите с лошо контролиран диабет да се разглеждат като група с висок риск, която да бъде приоритетна за бустерни дози ваксина. 


Цялото проучване можете да видите тук


По публикация работи Бойко Бонев 

Коментари