Публикация

Стволови клетки: фундаментални принципи и транслационни приложения (Предстоящ семинар)

Стволови клетки: фундаментални принципи и транслационни приложения (Предстоящ семинар)

Медицински университет – Варна е организатор и домакин на международен работен семинар на тема: „Стволови клетки: фундаментални принципи и транслационни приложения“. Научният форум, който се финансира чрез проект TRANSTEM на Европейската комисия с подкрепата на Национална програма „Европейски научни мрежи“ на МОН, ще се проведе в периода 30 септември – 1 октомври във Варна и ще събере водещи учени в областта на стволовите клетки от Германия, Израел, Норвегия, САЩ, Гърция и България. Научен организатор на събитието е проф. Игор Резник, координатор на проект TRANSTEM, заместник-директор на Научноизследователския университет на МУ – Варна, а научен съорганизатор е проф. Цве Лапидот от Научен институт Вайцман, Израел.

Сред темите, по които учените ще обменят опит, са:

  • Алогенни трансплантации на стволови клетки;
  • Хемопоеза и вроден имунитет;
  • Ролята на лактата в мобилизирането на HSPC;
  • CAR Т-клетки;
  • Органоиди, получени от пациента;
  • Имунен отговор на пациента и др.

Целта на уъркшопа

е да се обсъди научният и изследователски опит до момента, натрупващите се доказателства и фактори, свързани с механизмите на действие и лечебният потенциал на стволовите клетки при лечение на редица заболявания. Учените ще обменят и практически опит за терапевтичното приложение на стволовите клетки при клинични трансплантации на пациенти с хематологични и злокачествени заболявания.

 

По време на семинара ще бъдат представени и резултатите, постигнати до момента от екипа от учени от Европейското научно пространство, които работят по програма TranStem.


Повече информация вижте тук

 

Коментари