Публикация

Проф. Ива Христова: Тази година се очаква добре изразена грипна вълна

Проф. Ива Христова: Тази година се очаква добре изразена грипна вълна

Твърде вероятно е да има доста добре изразена грипна вълна тази година. Това каза в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, преди откриването на Юбилейния конгрес на Българската асоциация по клинична микробиология.


Тя обясни, че в предходните две години грипната вълна е била възпрепятствана от нефармацевтичните мерки срещу Covid-19, като носенето на маски и спазването на дистанция, но сега те са оттеглени.


На форума, който ще се провежда в Пловдив, ще се дискутират

новостите в микробиологичната и вирусологичната диагностика при инфекциите

насоки за превенция в очакване на поредната COVID-19 вълна, имунитет и имунна памет при инфекция със SARS-CoV-2 и след ваксинация. Проф. Христова допълни, че една голяма част от населението се е срещнала с Covid-19.

„Една голяма част от населението се е срещнала с вируса. И ние сме свидетели, че той протича по-леко. То е свързано с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система. По-вероятно е да се нароят нови варианти на Омикрон, който протича по-леко, а и имаме създаден имунитет. Още повече, че имаме вече ваксини, които включват вариант Омикрон и те ще дават кръстосан имунитет“, каза още директорът на НЦЗПБ.


Засега има

слаб интерес към новите адаптирани ваксини за Омикрон, които ще се използват за бустер

Това се обяснява с отшумяването на ковид вълната и ниската заболеваемост, която в повечето райони е 100 на 100 000 на 14-дневна база, каза още проф. Христова. Тя допълни, че се очаква няколко месеца с ниска заболеваемост.


„Имайте предвид, че вирусът е респираторен. И със захлаждането на времето, е твърде вероятно да се увеличи заболеваемостта, но никой не може да каже кога ще стане. Тогава вече ще бъде силно наложително поставянето на ваксините и съм сигурна, че ще се повиши този интерес към тях“, допълни проф. Ива Христова.

снимка: Нова телевизия

Коментари

И какво ще се направи като превенция?

Петър  Галев
18 сеп 2022 18:42

Предстои да видим дали ще се предложи традиционната напоследък 4-валентна грипна ваксина или ще бъде разширена с щамове на Covid-19. Все пак по отношение на грипа сме по-спокойни заради наличието на утвърдени специфични лекарства с доказано действие.